Αν μελετήσεις προσεκτικά τα συστατικά και τις ιδιότητες του κρεμμυδιού θα καταλάβεις πως τρώγοντας ένα κρεμμύδι την ημέρα – είτε ωμό είτε ελαφρώς βρασμένο – αποκτάς μια υγιεινή συνήθεια προστασίας του οργανισμού σου ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα από ένα λαχανικό με τεράστια διατροφική αξία
Ενισχύει την υγεία των οστών
Βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση.
Αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Αρκετοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στα κρεμμύδια, τα καθιστούν χρήσιμα για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την αλλεργική φλεγμονώδη αντίδραση του άσθματος και η αναπνευστική συμφόρηση που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.
Φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου
Το κρεμμύδι αποτελεί, επίσης, μια πολύ καλή πηγή χρωμίου. Από κλινικές έρευνες σε διαβητικούς, που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όπως στο «Diabetes & Metabolism», διαπιστώθηκε ότι το χρώμιο έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, να βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη αίματος, να μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, καθώς και να αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα.
Αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα
Τα κρεμμύδια θεωρούνται φυσικοί αντιπηκτικοί παράγοντες. Το θείο που περιέχεται σε αυτά, μπορεί να καταστείλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τους θρόμβους στο αίμα.
Έχει αντικαρκινική δράση
Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κερσετίνη και κατ’επέκταση το κρεμμύδι όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου: του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέως εντέρου.
Πλούσιο σε βιταμίνη C
Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων των τροφίμων (USDA), τα κρεμμύδια είναι μια πάρα πολύ καλή διατροφική επιλογή για λήψη βιταμίνης C. Πιο συγκεκριμένα, μισό φλιτζάνι φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα περιέχουν 5,9 mg βιταμίνης C. Αυτό είναι το 10% της ημερήσιας πρόσληψης!
Extra tips:
Τα κίτρινα κρεμμύδια είναι συνήθως διαθέσιμα όλο το χρόνο και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο από το λευκό κρεμμύδι.
τα φλαβονοειδή του κρεμμυδιού είναι πιο συμπυκνωμένα στα εξωτερικά του στρώματα για αυτό κατά το καθάρισμά τους θέλει προσοχή ώστε να πετάξεις μόνο τα πολύ-πολύ εξωτερικά στρώματα του φλοιού του.