Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: Ανασχεδιασμός ή απολύσεις μέχρι το 2030


Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προκαλεί σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, με πολλές εταιρείες να σχεδιάζουν δραστικές αναπροσαρμογές. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), το 41% των επιχειρήσεων παγκοσμίως σκοπεύει να μειώσει το ανθρώπινο δυναμικό της μέχρι το 2030, καθώς πολλές εργασίες αυτοματοποιούνται.

Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις, αποκαλύπτει ότι αν και πολλές θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, υπάρχει και ελπίδα για προσαρμογή. Περίπου το 77% των εργοδοτών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να επανεκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, προκειμένου να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τις νέες τεχνολογίες AI.

Οι αλλαγές στις ανάγκες της αγοράς

Η AI επηρεάζει ήδη έναν μεγάλο αριθμό κλάδων, με τους υπαλλήλους ταχυδρομικών υπηρεσιών, γραμματείς και διαχειριστές μισθοδοσίας να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας που απειλούνται περισσότερο. Ακόμη, επαγγέλματα όπως οι γραφίστες και οι νομικοί γραμματείς πλησιάζουν πλέον στη λίστα με τις ταχύτερα μειούμενες θέσεις, καθώς οι δυνατότητες της AI επεκτείνονται και στις εργασίες γνώσης.

Αντίθετα, οι δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι σε αυξανόμενη ζήτηση. Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων σκοπεύουν να προσλάβουν επαγγελματίες για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό εργαλείων AI, ενώ το 62% αναζητά εργαζόμενους με δεξιότητες προσαρμογής για να συνεργαστούν αποτελεσματικά με αυτές τις τεχνολογίες.

Συνεργασία ανθρώπου-μηχανής ή αντικατάσταση;

Η έκθεση του WEF υπογραμμίζει ότι η κύρια επίδραση της τεχνολογίας μπορεί να βρίσκεται στη δυνατότητα ενίσχυσης των ανθρώπινων δεξιοτήτων μέσω της συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής, αντί για την πλήρη αντικατάσταση εργαζομένων. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα για πολλούς εργαζομένους είναι διαφορετική. Τα τελευταία χρόνια, τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Dropbox και η Duolingo, έχουν αποδώσει απολύσεις στην εισαγωγή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί μόνο πρόκληση αλλά και ευκαιρία. Η ταυτόχρονη απειλή απολύσεων και η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογικές δεξιότητες αναδεικνύουν την ανάγκη για εκτενή αναπροσαρμογή και διαρκή μάθηση. Η τεχνολογία, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει εργαλείο που ενισχύει την ανθρώπινη εργασία αντί να την αντικαθιστά.

Ο διάλογος για το μέλλον της εργασίας παραμένει ανοικτός, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ανασχηματίζει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ