Ο Αρκάς δε διστάζει να σχολιάζει με αιχμηρό χιούμορ και κριτική τα τεκταινόμενα της επικαιρότητας. Αυτή τη φορά, ο στόχος του ήταν ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter). Στο νέο του σκίτσο, ο Αρκάς σχολιάζει τη νοοτροπία «κυρίαρχου του κόσμου» που φαίνεται να αποδίδει στον Μασκ, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του που προκάλεσαν αντιδράσεις.
Στο σκίτσο που δημοσίευσε ο Αρκάς, εμφανίζεται ένα σαρκαστικό πορτρέτο του Έλον Μασκ, συνοδευόμενο από τη φράση: «Κατά καιρούς κάποιοι πίστεψαν ότι είναι κυρίαρχοι του κόσμου. Όλοι διαψεύστηκαν οικτρά».
Το εν λόγω σκίτσο φαίνεται να απαντά στην πρόσφατη ανάρτηση του Μασκ στην πλατφόρμα Χ, όπου σχολίασε προσβλητικά τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, αναφέροντάς τον ως «κυβερνήτη» και υπονοώντας ότι ο Καναδάς είναι απλώς μια «πολιτεία» των ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις που προκάλεσαν θόρυβο
Η επίμαχη ανάρτηση του Μασκ ανέφερε: «Κορίτσι, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, οπότε δεν έχει σημασία τι λες».
Η φράση αυτή, που συνοδεύτηκε από αντίστοιχες προκλητικές δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πυροδότησε αντιδράσεις. Ο Τριντό, από τη μεριά του, απάντησε με σαφήνεια, δηλώνοντας ότι «Δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα ο Καναδάς να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ισχυρής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών ως ανεξάρτητων εταίρων.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.