Τα αυγά ποσέ είναι από τις πιο κομψές και θρεπτικές επιλογές που μπορείτε να απολαύσετε για πρωινό, brunch ή ακόμα και ένα ελαφρύ δείπνο. Το απαλό ασπράδι που αγκαλιάζει τον κρόκο, σε συνδυασμό με δημιουργικές συνοδευτικές ιδέες, τα καθιστούν ιδανική βάση για πολλές γευστικές παραλλαγές.
Δείτε παρακάτω 3 διαφορετικούς τρόπους να τα απολαύσετε!
Συνταγές για αυγά ποσέ
1. Αυγά ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο
Υλικά:
- 2 αυγά
- 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
- 1/2 αβοκάντο, λιωμένο
- Λίγος χυμός λεμονιού
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τα αυγά ποσέ σε βραστό νερό με ξύδι (1 κ.σ. ξύδι σε 1 λίτρο νερό).
- Φρυγανίστε το ψωμί και απλώστε το λιωμένο αβοκάντο.
- Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Τοποθετήστε το αυγό ποσέ από πάνω και σερβίρετε.
2. Αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας (shakshuka style)
Υλικά:
- 2 αυγά
- 2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τις ντομάτες, το κύμινο και την πάπρικα. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Φτιάξτε δύο μικρές “φωλιές” στη σάλτσα και ρίξτε τα αυγά ποσέ.
- Σιγοβράστε μέχρι να γίνουν τα αυγά και σερβίρετε με μαϊντανό.
3. Αυγά ποσέ με γιαούρτι και σάλτσα βουτύρου εμπνευσμένο από την Τουρκία (Çılbır)
Υλικά:
- 2 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοτριμμένη)
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 πρέζα τσίλι (προαιρετικά)
- Άνηθος ή δυόσμος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τα αυγά ποσέ.
- Ανακατέψτε το γιαούρτι με το σκόρδο και απλώστε το σε πιάτο.
- Λιώστε το βούτυρο και προσθέστε την πάπρικα και το τσίλι.
- Τοποθετήστε τα αυγά πάνω στο γιαούρτι και περιχύστε τη σάλτσα βουτύρου. Γαρνίρετε με άνηθο ή δυόσμο.