Η πρόσφατη ανακάλυψη υπόγειων λιμνών κάτω από τον ποταμό Κηφισό έχει προκαλέσει προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, με ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Ο σπηλαιολόγος Γιώργος Καφαντάρης, μέλος της ομάδας που εντόπισε τις λίμνες, μίλησε στο ERTNews για τις σημαντικές ανακαλύψεις αλλά και τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Οι ανακαλύψεις στον υπόγειο κόσμο του Κηφισού
«Δεν μιλάμε για κλασικές λίμνες», ανέφερε ο κ. Καφαντάρης, «αλλά για σπάσιμο της κοίτης του ποταμού σε μεγάλο μήκος, περίπου 50-60 μέτρα, με πλάτος 10-15 μέτρα. Σε αυτά τα σημεία λιμνάζουν νερά άγνωστου βάθους, πιθανώς πάνω από 2 μέτρα».
Ο σπηλαιολόγος επεσήμανε ότι πολλά τμήματα του ποταμού παραμένουν ανεξερεύνητα. «Υπάρχουν ακόμα 2 χιλιόμετρα που δεν έχουμε προσεγγίσει. Τις τρεις προηγούμενες φορές εντοπίσαμε λίμνες από διαφορετικά σημεία. Τώρα, με νέο εξοπλισμό, θα επιχειρήσουμε να εξερευνήσουμε αυτά τα αχαρτογράφητα τμήματα», πρόσθεσε.
Κίνδυνοι και προτάσεις για παρεμβάσεις
Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών στο Πολυτεχνείο, Παναγιώτης Καρύδης, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης έρευνας. «Το φαινόμενο υποδηλώνει ύπαρξη υπόγειας ροής κάτω από την κύρια κοίτη του Κηφισού, η οποία μπορεί να δημιουργεί κενά και να υποσκάπτει τη σταθερότητα της κοίτης και των πρανών», εξήγησε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η διάβρωση μπορεί να έχει επεκταθεί μέχρι τα πλευρικά τοιχώματα που στηρίζουν την κοίτη. «Χρειάζεται άμεση χρήση σύγχρονου εξοπλισμού και συνεργασία με σπηλαιολόγους. Η συντήρηση των δημοσίων έργων πρέπει να γίνεται επιμελώς, με έμφαση στις ανάγκες του φυσικού περιβάλλοντος».
Προτάσεις για επεμβάσεις
Ο κ. Καρύδης πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
- Διεύρυνση της κοίτης: «Η φύση δείχνει ότι απαιτεί μεγαλύτερη διατομή για τη ροή του νερού. Πρέπει να εμβαθύνουμε την κοίτη για να αυξηθεί η παροχετευτικότητα».
- Αντιμετώπιση καταρρακτών: «Οι καταρράκτες δημιουργούν ανωμαλίες στη ροή, προκαλώντας φθορά στις κατασκευές. Η ενέργεια που δαπανάται στην πτώση του νερού μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να επιτευχθεί πιο ομαλή και γρήγορη ροή».