Ο γνωστός και αγαπημένος σκιτσογράφος Αρκάς, δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει το δικό του χιουμοριστικό και ζεστό μήνυμα στους μαθητές που ξεκινούν ξανά το σχολείο σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.
Μέσα από μια ανάρτηση γεμάτη ευρηματικότητα και χαρακτηριστικό χιούμορ, ο Αρκάς απεικόνισε τρεις μαθητές με τις τσάντες τους, να περπατούν προς το σχολείο, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο προς τα εμπρός. Με φόντο τα φθινοπωρινά χρώματα, η εικόνα αποπνέει νοσταλγία για τη σχολική καθημερινότητα, ενώ η λέξη «Καλημέρα» γραμμένη ψηλά, δίνει μια ευχάριστη και αισιόδοξη νότα για την αρχή της ημέρας.
Η επιστροφή στα σχολικά θρανία, μετά από τις διακοπές, είναι μια στιγμή γεμάτη ανάμεικτα συναισθήματα για μαθητές και δασκάλους. Από τη μία, η νοσταλγία για τις ανέμελες στιγμές των γιορτών και από την άλλη, η χαρά της επανένωσης με τους φίλους και η προσμονή για νέες γνώσεις.
Ο Αρκάς, με τη ματιά που όλοι αγαπήσαμε, μας υπενθυμίζει να προσεγγίζουμε την καθημερινότητα με χιούμορ και θετικότητα, ακόμα και όταν η πρωινή έγερση είναι λίγο πιο δύσκολη από το συνηθισμένο.
Καλή αρχή λοιπόν στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες που στηρίζουν κάθε βήμα της σχολικής πορείας!
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.