Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας, ενεργειακής συνεργασίας και διεθνούς δικαίου, με τις εξελίξεις στη Συρία και τις τουρκικές κινήσεις να βρίσκονται στο παρασκήνιο των συζητήσεων.
Οι τρεις χώρες, έχοντας αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχία, δίνουν έμφαση στη στρατηγική τους συνεργασία ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, μέσα από τη Σύνοδο θα σταλεί μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, κυρίως απέναντι στις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο
Οι περιφερειακές εντάσεις, όπως η φημολογούμενη πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία κατά το πρότυπο του τουρκολιβυκού μνημονίου, προκαλούν ανησυχίες. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ήδη αναδείξει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο Πρόεδρος της Αιγύπτου φέρεται να συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Σίσι, που θα προηγηθεί της Τριμερούς, αναμένεται να εστιάσει στις εξελίξεις στη Συρία και την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να τονίσει τη σημασία μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων στη Συρία και θα στέλνει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της χώρας οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Ενεργειακή συνεργασία και τομέας ασφάλειας
Η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί επίσης στην ενεργειακή συνεργασία, με το φιλόδοξο έργο GREGY να βρίσκεται στο προσκήνιο. Το έργο, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μεταφορά 3.000 MW πράσινης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Αιγύπτου στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ε.Ε.
Το μεταναστευτικό ζήτημα
Κομβικός θα είναι και ο ρόλος της Αιγύπτου στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα, μέσω της ηγεσίας του κ. Μητσοτάκη, έχει συμβάλει αποφασιστικά στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε.-Αιγύπτου, που ενισχύει τη σταθερότητα και την κοινή διαχείριση προκλήσεων.
Η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.