Το Baba au Rhum είναι ένα εκλεπτυσμένο γλυκό με γαλλικές ρίζες, που μαγεύει με τη μοναδική υφή του και την πλούσια γεύση του ρουμιού. Αυτό το αφράτο κέικ-ζύμη, βουτηγμένο σε σιρόπι ρουμιού και συχνά γαρνιρισμένο με σαντιγί ή φρούτα, είναι η τέλεια επιλογή για ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Ιδανικό για γιορτινές περιστάσεις ή για μια στιγμή πολυτέλειας στην καθημερινότητά σας.
Baba au Rhum: Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Μαγείρεμα: 25 λεπτά
- Σύνολο: 2 ώρες (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για το φούσκωμα της ζύμης)
Συνταγή Baba au Rhum
Υλικά
Για το Baba:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
- 3 αυγά
- 100 ml γάλα, χλιαρό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 75 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 ml ρούμι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση:
- Σαντιγί ή κρέμα πατισερί
- Φρούτα, όπως κεράσια ή φράουλες
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της ζύμης:
Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήστε για 5-10 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί. - Ψήσιμο:
Λαδώστε μικρές φόρμες για baba (ή μια μεγάλη φόρμα). Μοιράστε τη ζύμη στις φόρμες, γεμίζοντας τα 2/3. Αφήστε να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. - Προετοιμασία του σιροπιού:
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το ρούμι και το ξύσμα πορτοκαλιού. - Βουτήξτε τα Baba:
Όσο είναι ζεστά, βουτήξτε τα baba στο σιρόπι, αφήνοντας τα να απορροφήσουν καλά. Τοποθετήστε τα σε πιατέλα. - Διακόσμηση:
Γαρνίρετε τα baba με σαντιγί ή κρέμα πατισερί και προσθέστε φρούτα για χρώμα και γεύση.
Συμβουλή: Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα του ρουμιού στο σιρόπι ανάλογα με την προτίμησή σας.