Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οι νέες προκλήσεις και η στρατηγική αντίδραση της Αθήνας


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αναδεικνύεται ως καθοριστικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας τις γεωπολιτικές συνθήκες για να ενισχύσει την τουρκική επιρροή. Με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους, επαναλαμβάνοντας απειλητικές δηλώσεις όπως το «μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξανά», αποστέλλοντας μήνυμα αποφασιστικότητας για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων.

Νέες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην ατζέντα της Άγκυρας φαίνεται να περιλαμβάνεται και ένα πιθανό τουρκοσυριακό μνημόνιο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, το οποίο ανακαλεί μνήμες από την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προωθούν τη συγκεκριμένη ιδέα, δείχνοντας ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην περιοχή, αμφισβητώντας διεθνείς συμφωνίες και κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών.

Η Ελληνική αντίδραση

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η Αθήνα προχωρά με ξεκάθαρη στρατηγική. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπενθύμισε τη σημασία των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και αποτελούν απάντηση στις παράνομες τουρκικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παραμένοντας προσηλωμένη στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας.

Οι κόκκινες γραμμές και ο διάλογος

Στην παρούσα φάση, η Αθήνα επιδιώκει να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά καθιστά σαφές ότι ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση. Η έμφαση δίνεται σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως η οικονομική και περιβαλλοντική συνεργασία, ώστε να διατηρηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο επικοινωνίας, χωρίς να παραβιάζονται οι εθνικές «κόκκινες γραμμές».

Διπλωματική επίθεση και περιφερειακές συμμαχίες

Η ελληνική διπλωματία εντείνει τις προσπάθειές της, προωθώντας περιφερειακές συνεργασίες που ενισχύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάιρο αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για συντονισμό σε κρίσιμα θέματα, όπως το ενεργειακό και η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ευρωπαϊκή στρατηγική

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα στηρίζει την ανάγκη για κοινή αμυντική πολιτική. Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα αναμένεται να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, που θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις, σε πλήρη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Η δυναμική των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει ρευστή, με την Τουρκία να προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση και την Ελλάδα να απαντά με μια συνδυασμένη στρατηγική διπλωματικών ενεργειών και ενίσχυσης της άμυνας της. Το προσεχές διάστημα θα αποδειχθεί καθοριστικό για την εξέλιξη αυτής της πολυδιάστατης σχέσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ