Μόνο την Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον 12 άνθρωποι απαγχονίστηκαν σε φυλακές σε όλη τη χώρα
Σε μία εκτός ελέγχου σφαγή του ιρανικού λαού έχει επιδοθεί το καθεστώς της Τεχεράνης με τους αριθμούς να είναι εξωπραγματικοί, καθώς εκτελέσεις πραγματοποιούνται κάθε δύο ώρες.
Μια σειρά από συγκλονιστικά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων επίσημων στοιχείων και επιστολών από θανατοποινίτες – που συγκέντρωσε η εφημερίδα The Sun αποκαλύπτει ότι η δολοφονική μηχανή του Ιράν είναι υπεύθυνη για πάνω από τα τρία τέταρτα των εκτελέσεων ολόκληρου του κόσμου.
Τα επίσημα αρχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εκτελέσεων πέρυσι έφτασε τις 1.000 – ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 30 ετών και 16% υψηλότερος από πέρυσι.
Η ιρανική ομάδα αντίστασης Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) προειδοποιεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι «σημαντικά υψηλότερος», ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση μυστικών εκτελέσεων από το καθεστώς.
Μόνο την Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον 12 άνθρωποι απαγχονίστηκαν σε φυλακές σε όλη τη χώρα.
Ο ζοφερός απολογισμός περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά και πολιτικούς κρατούμενους – που συχνά καταδικάζονται σε θάνατο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δίκαιη δίκη ή η δέουσα διαδικασία.
«Σημάδι αδυναμίας»
Ο Behzad Naziri, πρώην πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από μια από τις πιο διαβόητες φυλακές του Ιράν, δήλωσε στη Sun πώς η «άνευ προηγουμένου αύξηση» των εκτελέσεων είναι ένα «σημάδι της αδυναμίας ενός καθεστώτος στα πρόθυρα της ανατροπής».
Ο Naziri, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του NCRI, του οποίου η αδελφή εκτελέστηκε, δήλωσε: «Ο άνευ προηγουμένου αριθμός εκτελέσεων δείχνει ότι το καθεστώς γίνεται πράγματι όλο και πιο παρανοϊκό.
Αυτές οι ενέργειες είναι μια απελπισμένη προσπάθεια του Χαμενεΐ να καταστείλει οποιαδήποτε διαφωνία και να διατηρήσει τον έλεγχο εν μέσω αυξανόμενων αναταραχών και απαιτήσεων για αλλαγή καθεστώτος. «Το να είσαι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για τον αριθμό των εκτελέσεων κατά κεφαλήν δεν είναι σημάδι δύναμης. Δείχνει μια αποτυχία να καταστείλει τη διαφωνία παρά τη βάναυση συμπεριφορά της.
«Ως εκ τούτου, η άνευ προηγουμένου αύξηση των εκτελέσεων, όπως συμβαίνει με όλους τους δικτάτορες, δείχνει ότι αυτό το καθεστώς είναι επίσης στα τελευταία του και δεν βλέπει κανένα μέλλον για την κυριαρχία του ενόψει της αυξανόμενης αντιπολίτευσης.
«Η απάνθρωπη δολοφονία του λαού της με οποιοδήποτε πρόσχημα είναι μόνο ένα σημάδι της αδυναμίας ενός καθεστώτος στα πρόθυρα της ανατροπής».
Από τους 1.000 που εκτελέστηκαν το 2024, 34 ήταν γυναίκες και επτά ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή του εγκλήματος τους.
Μεσαιωνικές τιμωρίες
Περισσότεροι από τους μισούς καταδικάστηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το NCRI, το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του καθεστώτος (IRGC) ελέγχει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών στο Ιράν αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων, βασανιστηρίων, οι κρατούμενοι υπόκεινται σε άλλες μεσαιωνικού τύπου τιμωρίες, όπως δημόσιο μαστίγωμα, αφαίρεση άκρων και αφαίρεση ματιών.
Ένας κρατούμενος από την εξέγερση του 2017 καταδικάστηκε να του βγάλουν τα μάτια επειδή φέρεται να τύφλωσε έναν αξιωματικό της Κρατικής Δύναμης Ασφαλείας πετώντας μια πέτρα, ενώ δύο αδέλφια ακρωτηριάστηκαν τα δάχτυλά τους στη φυλακή Urmia και δύο άλλοι κρατούμενοι είχαν τα δάχτυλά τους κομμένα στη φυλακή Qom, σύμφωνα με την έκθεση NCRI.
Ενώ πολλές από τις ειδεχθείς τιμωρίες δεν αναφέρονται, ο Naziri αναφέρει το παράδειγμα δύο ανδρών στην επαρχία Qom, οι οποίοι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καταδικάστηκαν να τους κόψουν τα χέρια για υποτιθέμενη κλοπή.
Το NCRI αναφέρει ότι το μοτίβο των εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του 2024 συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις, τις κρίσεις και τις ήττες του καθεστώτος – με το 47% των κρατουμένων να απαγχονίζονται κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς το καθεστώς και οι τρομοκράτες πληρεξούσιοί του αντιμετώπισαν σοβαρές ήττες στην περιοχή εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ήττας της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Περίπου 695 από τις 1.000 εκτελέσεις, πραγματοποιήθηκαν μετά τα τέλη Ιουλίου, υπό τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν το ιστορικό εκτελέσεων λέγοντας: «Όσοι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα ρωτούν γιατί εκτελούμε δολοφόνους».
Ο Naziri, πρώην δημοσιογράφος που συνελήφθη το 1982 μετά την εκτέλεση της ζωγράφου και μουσικού αδελφής του Giti Naziri, πιστεύει ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν στο Ιράν το 2025, καθώς το καθεστώς φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.