Η προσφορά σηματοδοτεί τη δεύτερη υψηλότερη τιμή από τότε που η χονδρική αγορά θαλασσινών, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1999
Ένας ερυθρός τόνος στο μέγεθος μιας μοτοσικλέτας πωλήθηκε έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων (207 εκατομμυρίων γεν) στην πιο διάσημη ιχθυαγορά της Ιαπωνίας, σημειώνοντας τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας για το νέο έτος.
Οι βραβευμένοι με αστέρι Μισελέν εστιάτορες σούσι Onodera Group διεκδίκησαν το ψάρι των 608 λιβρών (276 κιλών) με την προσφορά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην ιχθυόσκαλα Toyosu του Τόκιο στις 5 Ιανουαρίου, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η προσφορά σηματοδοτεί τη δεύτερη υψηλότερη τιμή από τότε που η χονδρική αγορά θαλασσινών, που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο, άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1999, σύμφωνα με το Kyodo. Η υψηλότερη προσφορά που έχει καταγραφεί είναι 3,1 εκατομμύρια δολάρια (333,6 εκατομμύρια γεν) για έναν τόνο βάρους 278 κιλών το 2019.
Πωλητές από όλη τη χώρα βγάζουν τα καλύτερα αλιεύματά τους σε δημοπρασία στην αγορά τα περισσότερα πρωινά της εβδομάδας. Αλλά η διάσημη δημοπρασία του νέου έτους έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πλειοδότες που συγκλίνουν για να διεκδικήσουν την τιμή να διεκδικήσουν την πρώτη παρτίδα της χρονιάς.
«Ο πρώτος τόνος της χρονιάς φέρνει καλή τύχη. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσει με το φαγητό», δήλωσε ο Shinji Nagao, πρόεδρος της Sushi Onodera, τον οποίο επικαλείται το Kyodo.
Ο όμιλος βρίσκεται πίσω από την βραβευμένη με αστέρι Michelin αλυσίδα Sushi Ginza Onodera με εστιατόρια στο Τόκιο και το Λος Άντζελες.
Είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που ο όμιλος Onodera καταβάλλει την υψηλότερη τιμή, αφού πέρυσι πλήρωσε πάνω από 720.000 δολάρια (114,2 εκατομμύρια γεν) για έναν τόνο στη δημοπρασία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Sushi Ginza Onodera.
Το τελευταίο τους βραβείο αλιεύθηκε στα ανοικτά των ακτών της Όμα στο βορειοανατολικό νομό Αομόρι, σύμφωνα με το Kyodo.
Ο ψαράς πίσω από την αλίευση, ο Masahiro Takeuchi, περιέγραψε στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης πόσο «απίστευτα χαρούμενος» ήταν.
«Πάντα ανησυχώ για το πόσα χρόνια θα μπορέσω να συνεχίσω να ψαρεύω έτσι», δήλωσε ο 73χρονος, σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η ιχθυόσκαλα άνοιξε για πρώτη φορά το 1935, αρχικά βρισκόταν στο Tsukiji και αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς του Τόκιο.
Μεταφέρθηκε στο Toyosu, ένα κοντινό τεχνητό νησί, τον Οκτώβριο του 2019. Η μετεγκατάσταση έγινε δεκτή με ανάμεικτες κριτικές: οι υποστηρικτές υποστήριξαν την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ενώ οι επικριτές χτύπησαν την απώλεια της εμβληματικής του θέσης.
Ο ερυθρός τόνος είναι ο μεγαλύτερος τόνος και μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Τα απειλούμενα είδη μεταναστεύουν σε όλους τους ωκεανούς, μπορεί να ζυγίζουν 1.500 κιλά και να φτάνουν τα 10 πόδια σε μήκος. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί σημαντικά από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία, σύμφωνα με το WWF.