Το μαύρο είναι μια τολμηρή επιλογή για το σπίτι. Τολμηρή ναι, απαγορευμένη όχι! Μάλιστα είναι εξαιρετικά trendy και ένα μοντέρνο σπίτι έχει πάντα κάποια μαύρη πινελιά! Πώς θα το συνδυάσετε; Πού θα το χρησιμοποιήσετε; Πάρτε ιδέες!
Ταιριάζει σε μοντέρνους αλλά και άκρως κλασικούς και αριστοκρατικούς χώρους. Είναι μία hot τάση, ενώ αν σας τρομάζει επειδή θεωρείται απαισιόδοξο ή «βαρύ», υπάρχουν τρόποι να ανατρέψετε αυτή την ιδέα. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά δίνει ζεστασιά αλλά και απαράμιλλο ύφος σε ένα χώρο! Τολμήστε να το δοκιμάσετε!
Το μαύρο χρώμα στους τοίχους
Σε ένα φωτεινό δωμάτιο βάψτε έναν και μόνο έναν τοίχο μαύρο για να το οριοθετήσετε. Τι σημαίνει αυτό; Σε ένα φωτεινό δωμάτιο με μεγάλα παράθυρα το μάτι έχει την τάση να θέλει να δει προς τα έξω, προς την πηγή του φωτός.
Εάν θέλετε να κάνετε τη διαφορά βάψτε έναν τοίχο μαύρο για να κάνετε τον χώρο και να δείχνει μεγαλύτερος αλλά και να εστιάσετε την προσοχή του ματιού, ώστε να μην τρομάζει από το φως.
Τα χρωματιστά έπιπλα, διακοσμητικά, ένα ωραίο χαλί σε ανοιχτό χρώμα ή έντονο χρώμα, θα κάνουν το μαύρο να φαίνεται ακόμη πιο ταιριαστό και ενδιαφέρον!
Το μαύρο είναι πάντα μια εντυπωσιακή επιλογή με άψογα αποτελέσματα εάν χρησιμοποιήσετε σωστά τα υπόλοιπα χρώματα και εάν κάνετε τη σωστή επιλογή δωματίου, συνήθως το σαλόνι.
Μαύρα έπιπλα ή διακοσμητικά
Η χρήση επίπλων μαύρου χρώματος προσθέτει βάθος, δύναμη και ορίζει τον κάθε χώρο.
Εκτός από τα έπιπλα ή στους τοίχους σας, μπορείτε να φέρετε το μαύρο χρώμα στους χώρους σας με διακοσμητικά, στόφες στα έπιπλα ή στις κουρτίνες, φωτιστικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε μαύρες κορνίζες ή έναν καθρέφτη σε μαύρο πλαίσιο.
Μαζί με λευκό, οι μαύρες πινελιές δίνουν κλασικό και αριστοκρατικό ύφος σε έναν χώρο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ασπρόμαυρα δάπεδα σε συνδυασμό με λευκές κουρτίνες με μαύρες βελούδινες ως δεύτερα φύλλα, έναν πολυέλαιο με μαύρα και διάφανα κρύσταλλα ή άλλα μικρά στοιχεία, όπως π.χ. μία καρέκλα ή ένα σκαμπό σε μαύρο.
Μαύρο στην κουζίνα;
Είναι μία στιλάτη και εξαιρετικά μοντέρνα επιλογή, καθώς ταιριάζει και με κλασικά έπιπλα και με μοντέρνα, όπως οι ανοξείδωτες συσκευές ή τα γυάλινα τραπέζια.
Σε συνδυασμό με χερούλια σε ασημί, λευκούς πάγκους και κεραμικά πλακάκια έχετε έναν ιδιαίτερο, μοντέρνο και λειτουργικό χώρο!
Μαύρο στο υπνοδωμάτιο
Μάλλον όχι για ταπετσαρία ή για τοίχο, αλλά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα μαύρο κρεβάτι και ένα ακόμη έπιπλο σε αυτό το χρώμα.
Συνδυάστε το για παράδειγμα με μία λευκή βιβλιοθήκη, ασπρόμαυρα πόστερ, και διακοσμητικά σε έντονα χρώματα όπως κόκκινο για τα φωτιστικά ή ένα κάλυμμα κρεβατιού!
Χρωματικοί συνδυασμοί με μαύρο
Θα πρέπει να προσέξετε πολύ, όταν χρησιμοποιείτε το μαύρο με άλλα πολύ σκούρα χρώματα.
Αντίθετα, λειτουργεί ωραία με τα φωτεινά χρώματα, αποχρώσεις του κόκκινου, μπλε και πράσινο, του κίτρινου. Το μαύρο είναι το απόλυτο σκούρο χρώμα και κάνει τα πιο ανοιχτά χρώματα να προβάλλονται υπέροχα.
Το κόκκινο και το μαύρο είναι δύο δυναμικά χρώματα που ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Κατάλληλος για παράδειγμα στο σαλόνι ή στην κουζίνα που αποπνέει μία αίσθηση μοντερνισμού αλλά όχι για την κρεβατοκάμαρα.
Το ροζ ταιριάζει θαυμάσια με το μαύρο, και μάλιστα στις παστέλ αποχρώσεις του. «Δένει» τέλεια και με ασπρόμαυρη διακόσμηση και σίγουρα είναι μία πιο θηλυκή επιλογή.
Οι μεταλλικές αποχρώσεις, π.χ. ασημί ή χρυσαφί συνδυάζονται εκπληκτικά με το μαύρο. Αν χρησιμοποιήστε μία από τις δύο αυτές αποχρώσεις δεν πρέπει να βάλετε κανένα άλλο χρώμα στον χώρο, εκτός ίσως από λευκό. Αριστοκρατικό και σοφιστικέ στιλ, χωρίς παρερμηνείες.
Αντί για λευκό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκρού. Κλασική και «κλασάτη» επιλογή ακόμη και για μία κρεβατοκάμαρα που θέλετε να αποπνέει πολυτέλεια.
Το μοβ ή το μπλε του κοβαλτίου, παρά το γεγονός ότι μοιάζουν επίσης σκούρα χρώματα, τελικά δίνουν έναν συνδυασμό που αποκλείεται… να βαρεθείτε! Δίνουν βαρύτητα και ενδιαφέρον στο τελικό αποτέλεσμα.
Το τιρκουάζ ή το λάιμ συνδυάζονται ωραία με το μαύρο. Ωραία επιλογή για κρεβατοκάμαρα αλλά και το μπάνιο σας. Μπορεί να ταιριάξουν σε έναν πολύ μοντέρνο χώρο αλλά και σε vintage διακόσμηση.
Από τη Μαρία Καλοπούλου