Το σουφλέ με καφέ είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό και ανάλαφρο επιδόρπιο, ιδανικό για τους λάτρεις του καφέ. Ο συνδυασμός της αφράτης υφής του σουφλέ με τη βαθιά γεύση του καφέ προσφέρει μια γκουρμέ απόλαυση που εντυπωσιάζει.
Συνταγή για σουφλέ με καφέ
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά
Υλικά
- 3 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ (ή espresso σε σκόνη)
- 200 ml γάλα
- 3 κρόκοι αυγού
- 3 ασπράδια αυγού
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 20 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (για επάλειψη των φορμών)
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (για τις φόρμες)
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
Προετοιμασία των φορμών:
Αλείψτε τις ατομικές φόρμες με βούτυρο και πασπαλίστε με ζάχαρη για να μην κολλήσει το μείγμα.
Δημιουργία βάσης με καφέ:
Ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Διαλύστε τον καφέ στο ζεστό γάλα. Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε. Σταδιακά προσθέστε το γάλα με τον καφέ, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μαγείρεμα της κρέμας:
Βάλτε το μείγμα σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αφήστε το να κρυώσει.
Χτύπημα ασπραδιών:
Σε καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενσωματώστε προσεκτικά τη μαρέγκα στο μείγμα του καφέ με κυκλικές κινήσεις.
Ψήσιμο:
Μοιράστε το μείγμα στις προετοιμασμένες φόρμες. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να χρυσίσουν.
Σερβίρισμα:
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε αμέσως, πριν «πέσουν» τα σουφλέ.
Tip:
Για εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα, συνοδέψτε το με μια κουταλιά σαντιγί ή λίγο σιρόπι σοκολάτας.