Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για την κρίσιμη απόφαση σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Φεβρουαρίου. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, με τα σενάρια και τις υποψηφιότητες να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης από τον πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την πρότασή του εντός της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του θα επιχειρήσει να εκπέμψει μήνυμα πολιτικής ενότητας, απομακρύνοντας το σενάριο ενός υποψηφίου αποκλειστικά από τον κεντροδεξιό χώρο. Το πιθανότερο είναι πως η επιλογή θα αφορά πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο του κέντρου ή της κεντροαριστεράς, στοχεύοντας σε διακομματική υποστήριξη.
Πολιτική εξίσωση με πολλαπλές παραμέτρους
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές εντός της Ν.Δ. που επιμένουν στην επιλογή ενός πολιτικού προσώπου με “γαλάζιες” ρίζες. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η πρόσφατη θετική πολιτική συγκυρία μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει μειώσει τις εντάσεις.
Δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δείχνουν θετική διάθεση προς την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ άλλοι, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να διατηρεί πολιτική βαρύτητα.
Ποια ονόματα βρίσκονται στο προσκήνιο
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί έντονα, περιλαμβάνονται:
- Ευάγγελος Βενιζέλος: Θεωρείται ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
- Γιάννης Στουρνάρας: Παρά τη δική του δήλωση ότι «η χώρα έχει ήδη έναν καλό Πρόεδρο», παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων.
- Λουκάς Παπαδήμος: Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού συζητείται ως πιθανή επιλογή.
- Μαρία Δαμανάκη, Λίνα Μενδώνη, Μαρία Ευθυμίου: Ονόματα που θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά.
Οι διαδικασίες εκλογής
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει έως πέντε γύρους ψηφοφορίας, με τις απαιτήσεις να μειώνονται σταδιακά:
- Πρώτος και δεύτερος γύρος: Απαιτούν 200 θετικές ψήφους.
- Τρίτος γύρος: Χρειάζονται 180 ψήφοι.
- Τέταρτος γύρος: Αρκούν 151 ψήφοι.
- Πέμπτος γύρος: Η σχετική πλειοψηφία αρκεί για την εκλογή.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκλογή ήδη από τον πρώτο ή τον τρίτο γύρο, αποφεύγοντας τυχόν πολιτικές επιπλοκές σε επόμενες φάσεις.