Επιβεβαιώθηκε: Εντοπίστηκε δεύτερος «Αμαζόνιος» – Είναι υπόγειος και καλύπτει 6 χώρες


Κάτω από τα κύματα κρύβεται ένα θαύμα που συναγωνίζεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε οικολογικό πλούτο και παγκόσμια σημασία: το Κοραλλιογενές Τρίγωνο. Αυτός ο υποθαλάσσιος κόσμος που εκτείνεται σε έξι χώρες στην περιοχή του Ειρηνικού αποτελεί καταφύγιο για μια ποικιλία θαλάσσιων ειδών, υποστηρίζοντας έτσι τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και επιχειρήσεων.

Γνωστό ως ο Αμαζόνιος των θαλασσών, το Κοραλλιογενές Τρίγωνο φιλοξενεί θαύματα που εμπνέουν επιστήμονες, δύτες και συντηρητές και φέρνουν τον κόσμο αντιμέτωπο με ζητήματα που απαιτούν την προσοχή του.

Ένας παγκόσμιος θησαυρός

Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο είναι μια τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Παπούα Νέα Γουινέα, τις Νήσους Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ. Εκτείνεται σε 5,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή στο μισό μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών, και φιλοξενεί το 75% όλων των τύπων κοραλλιών στον κόσμο. Παρέχει βιότοπο σε πάνω από 3.000 είδη ψαριών – πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια περιοχή.

Δεν είναι απλώς ένα φυσικό απόθεμα αλλά και μια ουσιαστική βάση για το εισόδημα των ανθρώπων. Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελούνται από το Κοραλλιογενές Τρίγωνο μέσω της αλιείας, του τουρισμού ή της επισιτιστικής ασφάλειας. Εκτός από την οικονομική του σημασία, παρέχει οικολογικές υπηρεσίες, όπως η άμυνα κατά των καταιγίδων, καθιστώντας το απαραίτητο για τις παράκτιες κοινωνίες. Ωστόσο, η απομακρυσμένη θέση του αποτελεί επίσης μειονέκτημα, καθώς μεγάλο μέρος του υπέροχου θαλάσσιου τοπίου του παραμένει ανεξερεύνητο.

Οι λάτρεις της φύσης θα χαρούν να ταξιδέψουν στο Κοραλλιογενές Τρίγωνο. Παρουσιάζει μια σπάνια ευκαιρία για καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα και άλλες δραστηριότητες, όπως η προστασία της φύσης, καθιστώντας το ένα τέλειο μέρος για τους ταξιδιώτες. Οι ύφαλοι και τα νερά του είναι γεμάτα ζωή και καθαρά νερά- το σημείο είναι ιδανικό για όσους περιμένουν να γνωρίσουν τη θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των σαλαχιών μάντα και των θαλάσσιων χελωνών.

Προκλήσεις που απειλούν αυτό το υποβρύχιο θαύμα

Αν και το Κοραλλιογενές Τρίγωνο είναι ένα φυσικό θαύμα, δεν στερείται απειλών. Η υψηλή διεθνής κατανάλωση θαλασσινών έχει διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του μέσω της υπεραλίευσης. Το κυάνιο και η αλιεία με δυναμίτη, για παράδειγμα, βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους, οι οποίοι είναι δομές αργής ανάπτυξης που μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να αναπτυχθούν ξανά. Οι μέθοδοι αυτές επηρεάζουν επίσης αρνητικά το περιβάλλον και καταστρέφουν το βιοτικό επίπεδο που συνδέεται με βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές.

Η ανεξέλεγκτη εξόρυξη και η εξερεύνηση πετρελαίου επιδεινώνουν το πρόβλημα στην περιοχή. Οι βιομηχανικές διαδικασίες επηρεάζουν τα οικοσυστήματα- το νερό μολύνεται και η θαλάσσια ζωή απειλείται. Εκτός αυτού, η παράκτια ανάπτυξη δεν λαμβάνει υπόψη την ευαισθησία της περιοχής και της άγριας ζωής και αλλάζει το περιβάλλον.

Πάνω από όλες αυτές τις προκλήσεις υψώνεται η κλιματική αλλαγή. Καθώς οι θερμοκρασίες της θάλασσας αυξάνονται, τα κοράλλια ασπρίζουν, ενώ οι καταιγίδες και η οξίνιση του νερού θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν αμείωτες, το Κοραλλιογενές Τρίγωνο θα χάσει γρήγορα την ιδιότητά του ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Ένας δρόμος για τη διατήρηση

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ελπίδα για τον βιώσιμο τουρισμό. Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο εξελίσσεται σταδιακά σε μια ζωτική περιοχή οικολογικού τουρισμού, όπου φαίνεται να κατευθύνονται δύτες, σέρφερ και άλλοι τουρίστες. Έχοντας θέσει υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας, οι οικολογικές εκδρομές, τα live-aboard και τα οικολογικά θέρετρα συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και προσφέρουν απίστευτες εμπειρίες.

Τέτοιοι ιστότοποι όπως η τουριστική πύλη για το Κοραλλιογενές Τρίγωνο εστιάζουν στον υπεύθυνο τουρισμό. Είναι δυνατόν να κολυμπήσετε σε ανέγγιχτα σημεία κατάδυσης, να γνωρίσετε ανθρώπους και να γίνετε μέρος της διαδικασίας που συμβάλλει στη διάσωση της περιοχής. Οι τουριστικές επιχειρήσεις από το Μπαλί έως το Raja Ampat εγκρίνονται με βάση τη βιωσιμότητα, ώστε να διασφαλίζεται ότι επηρεάζουν θετικά το περιβάλλον.

Προσπάθειες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης γίνονται σε όλο τον κόσμο. Η ευαισθητοποίηση για το Κοραλλιογενές Τρίγωνο δημιουργείται με την αφήγηση των ιστοριών επιτυχίας και των δύσκολων ιστοριών του, οι οποίες προσελκύουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους συντηρητές. Στον τουρισμό, η βιώσιμη ανάπτυξη επικεντρώνεται στην προστασία των οικοσυστημάτων και στη στήριξη των ντόπιων.

Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο αποκαλείται ο δεύτερος Αμαζόνιος της Γης, αποδεικνύοντας ότι ο πλανήτης είναι απίστευτα ποικιλόμορφος. Υποστηρίζει εκατομμύρια ζωές σε έξι χώρες και λάμπει με φυσική ομορφιά. Ωστόσο, όπως ακριβώς και το αντίστοιχο στην ξηρά, η αυξανόμενη πίεση απαιτεί προσοχή.

Η αναδάσωση, η αλιεία και ο υπεύθυνος τουρισμός καθιστούν εφικτές τις μελλοντικές προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του υποθαλάσσιου φυσικού πόρου στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Μπορούμε να γλιτώσουμε το Κοραλλιογενές Τρίγωνο ή τον «Αμαζόνιο των θαλασσών».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ