Ο Αρχίατρος των ΗΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου
O αρχίατρος των ΗΠΑ, Βίβεκ Μέρθι ανέφερε σε έκθεση του ότι τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να φέρουν σήμανση που να προειδοποιεί τους καταναλωτές για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αναφέρει σε έκθεσή του
Η έκθεση υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και επτά τύπων καρκίνου. Η συσχέτιση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου είναι καλά τεκμηριωμένη και πολλοί γιατροί καλούν εδώ και καιρό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταστήσει τη σύνδεση πιο ξεκάθαρη στο κοινό.
«Επί χρόνια, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση λέει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιοδήποτε επίπεδο, όχι μόνο η βαριά ή η εθιστική κατάχρήση αλκοόλ, είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο», δήλωσε ο Μπρους Σκοτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. «Και όμως, παρά τις δεκαετίες χειροπιαστών στοιχείων αυτής της σύνδεσης, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο του αλκοόλ» πρόσθεσε.
Στη νέα του έκθεση, ο Βίβεκ Μέρθι αναφέρει τα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν το αλκοόλ με τον καρκίνο και προσφέρει συστάσεις για τη μείωση των ποσοστών καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Εκτός από την πρόταση προειδοποιητικών ετικετών στα αλκοολούχα ποτά, προτείνει την επανεκτίμηση των συνιστώμενων ορίων για την κατανάλωση αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Αρκετοί γιατροί είπαν στο NBC News ότι οι ασθενείς τους γενικά δεν γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ. Καθώς το αλκοόλ διασπάται στο σώμα, μπορεί να βλάψει το DNA και τις πρωτεΐνες με τρόπο που μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου. Μπορεί επίσης να μεταβάλει τα επίπεδα ορμονών και να διευκολύνει το σώμα να απορροφήσει άλλες καρκινογόνες ουσίες όπως ο καπνός του τσιγάρου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του στόματος ή του λαιμού.
Πώς συγκρίνεται το αλκοόλ με άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου;
Το αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί στις ΗΠΑ, μετά το κάπνισμα και την παχυσαρκία, σύμφωνα με την έκθεση του αρχίατρου, η οποία υπολογίζει ότι το αλκοόλ συμβάλλει σε σχεδόν 100.000 περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 20.000 θανάτους από καρκίνο ετησίως.
Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ ταξινομεί το αλκοόλ ως καρκινογόνο της «Ομάδας 1», πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους. Άλλες καρκινογόνες ουσίες αυτής της ομάδας περιλαμβάνουν τον καπνό, τον αμίαντο και την ακτινοβολία.
Εάν κάποιος σταματήσει να καταναλώνει αλκοόλ, μπορεί να αντιστρέψει τη ζημιά;
Σήμερα, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζεται για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου αφού ένα άτομο σταματήσει να πίνει. Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι ένας μόνο μήνας αποχής από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και βελτιωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, τα στοιχεία είναι λιγότερο ενθαρρυντικά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Το αλκοόλ κάνει ζημιά σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτή η ζημιά μερικές φορές μπορεί να αντιστραφεί, αλλά σε πολύ, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε η Δρ. Ροτόνια Καρ, επικεφαλής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Η Δρ. Φράνσις Λι, ηπατολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, είπε ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον βαθμό στον οποίο ένα άτομο μπορεί να δει οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού του ιστορικού.
«Κάποιος που έχει καταναλώσει πολύ αλκοόλ στη ζωή του, πιθανότατα έχει υποστεί μεγάλη βλάβη στο DNA του. Εάν υπάρχει ιστορικό ορισμένων μορφών καρκίνου, τότε ίσως δεν θα αντιστραφεί αυτός ο κίνδυνος» δήλωσε.
Έχει οφέλη για την υγεία το αλκοόλ;
Ορισμένες μελέτες έχουν επισημάνει τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό περιλαμβάνει έρευνα που υποδηλώνει ότι τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Μια έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέσε με την αποχή από το αλκοόλ.
Ωστόσο, πολλοί γιατροί και επιστήμονες παραμένουν αμετάπειστοι.
«Υπήρξε πολύς λόγος τα προηγούμενα χρόνια για τα οφέλη του κόκκινου κρασιού. Πολλά από αυτά ήταν δύσκολο να επικυρωθούν σε περαιτέρω μελέτες», δήλωσε ο Δρ. Γουίλιαμ Νταχού, επικεφαλής επιστήμονας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.