Ο Δήμος Αριστοτέλη με δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, επιδιώκει να αξιοποιήσει τουριστικά τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη Μακεδονία μέχρι την ασιατική ενδοχώρα.
Συγκεκριμένα, μετά την ανάδειξη της ιστορίας της γενέτειρας του Αριστοτέλη που έχει προσελκύσει τουρίστες από όλον τον κόσμο, ο δήμος της Χαλκιδικής επιχειρεί να αξιοποιήσει την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του σπουδαίου Έλληνα στρατηλάτη, ανοίγοντας ανεκμετάλλευτες τουριστικές αγορές της Ασίας.
Το φιλόδοξο πολιτιστικό-τουριστικό project που φέρει τον τίτλο «Το πέρασμα του Μεγαλέξανδρου στην Ασία» έχει ήδη την αιγίδα του τομέα Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και ο δήμος φιλοδοξεί να το θέσει υπό την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να συμπράξουν και άλλοι δήμοι που έχουν ιστορικές αναφορές στον Μεγαλέξανδρο, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα, η Νάουσα, η Βέροια, η Αμφίπολη και η Καβάλα.
Το σχέδιο αξιολογεί και αξιοποιεί καταγραφές από τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων Αριστοτέλη και Θεόφραστου. Στηρίζεται -μεταξύ άλλων- στην 30ετή έρευνα που πραγματοποιεί το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ στη χλωρίδα του Αριστοτελικού Όρους, αλλά και σε λεπτομερείς αναφορές του φιλόσοφου Θεόφραστου, ο οποίος ήταν διάδοχος του Αριστοτέλη στην περιπατητική σχολή. Μάλιστα ο τελευταίος αναφέρει ότι τα βότανα του Αριστοτέλη ήταν εκείνα που οδήγησαν το Μεγαλέξανδρο στο να αναγνωρίσει μέρος της ασιατικής χλωρίδας.
Με όχημα το σημαντικό περιηγητικό πρόγραμμα πολιτισμού «Από τη Μίεζα και τη Βεργίνα μέχρι τα Στάγειρα, την Αμφίπολη και τους Φιλίππους» ο δήμος Αριστοτέλη ξεδιπλώνει το μεγαλείο της μακεδονικής του υπόστασης, απευθυνόμενος σε ασιατικές χώρες, όπου το brand «Alexander the Great» είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο.
Πρώτος στόχος η Ινδία
«Είναι μία ακόμη πρωτοβουλία του δήμου Αριστοτέλη, η οποία αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, που έχει ως στόχο να αναδείξει κατ’ αρχάς την ιστορία του τόπου και εδώ πια μιλάμε για τη μακεδονική ιστορία. Είναι ένα καινούριο project, που ακουμπά επάνω στην ιστορία του Μεγαλέξανδρου. Όταν είσαι η γενέτειρα του Αριστοτέλη, του δασκάλου του Μεγαλέξανδρου, πρέπει να έχεις έναν πρωτεύοντα ρόλο επάνω σε αυτό το σχέδιο και αυτό κάνουμε. Παίρνουμε μια πρωτοβουλία να ενώσουμε τους δήμους που έχουν σχέση με το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη Μακεδονία φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα πολιτιστικό project. Θέλουμε με αυτό να ταξιδέψουμε κυρίαρχα προς τις Ινδίες, που είναι ένας τόπος όπου ακόμη υπάρχει το άρωμα και η φήμη του Μεγαλέξανδρου. Και όλο αυτό, πέρα από πολιτιστικό προϊόν, να αποτελέσει και τουριστικό προϊόν για μια αγορά τρομερή, όπως είναι η Ινδία, αναδυόμενη, με πάρα πολύ κόσμο και με πληθυσμούς που ενδιαφέρονται πολύ να ανακαλύψουν αυτή τη μακεδονική ιστορία του Μεγαλέξανδρου», εξήγησε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.
Εκτός από την Ινδία, το σχέδιο έχει ως στόχο να ανοίξουν και άλλες αγορές σε χώρες από τις οποίες πέρασε ο Μεγαλέξανδρος. «Θέλουμε ουσιαστικά μέσα από αυτό το project να ακολουθήσουμε τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να δημιουργήσουμε νέες τουριστικές αγορές που πολλές φορές συμπίπτουν και με χώρες δορυφορικές της Ρωσίας, όπως είναι το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν κτλ, που τις χρειαζόμαστε μετά την πτώση του ρωσικού τουρισμού. Πήραμε ήδη την αιγίδα του ΥΜΑΘ και θέλουμε και την ΠΕΔ ως απόλυτο εκφραστή της αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να ενεργοποιήσει μαζί με μας και τους υπόλοιπους εταίρους – δήμους σε αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο δήμαρχος.
Τα επόμενα βήματα
Το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η σύμπραξη είναι η δημιουργία ενός καταστατικού χάρτη για να λειτουργήσουν από κοινού οι δήμοι. «Πάνω σε αυτό θα στήσουμε ουσιαστικά μια πρόταση πολιτισμού, η οποία θα ακουμπάει στην αρχαιότητα, θα έχει να κάνει με το τι διδάχθηκε ο ίδιος ο Μεγαλέξανδρος από τον Αριστοτέλη ανοίγοντας τη συζήτηση για τις φιλοσοφικές διδαχές του μεγάλου φιλοσόφου. Όλα αυτά, μαζί με τον σύγχρονο πολιτισμό, θα αποτελέσουν ένα πακέτο που θα ταξιδέψει και θα έχει από πίσω του τη φήμη του ίδιου του τόπου, τον οποίο θέλουμε να προβάλουμε», εξήγησε ο κ. Βαλιάνος.
Στη συνέχεια θα αρχίσουν συνεργασίες με τις πρεσβείες στο εξωτερικό και με τις αντίστοιχες τοπικές αυτοδιοικήσεις των χωρών που θα προσεγγιστούν. «Ό,τι υπάρχει σε ιστορικό δεδομένο και αποτύπωμα σε σχέση με τον Μεγαλέξανδρο, αλλά και τον Αριστοτέλη, που είναι όμοιας παγκόσμιας απήχησης με τον ίδιο τον στρατηλάτη, όλα αυτά αποτελούν τη βάση αυτού του project. Η φήμη του Μεγαλέξανδρου και του Αριστοτέλη έχει προηγηθεί κατά πολύ από τη δική μας πρωτοβουλία στις χώρες αυτές, άρα πιστεύω πως θα βρούμε γόνιμο έδαφος», πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Το σχέδιο, το οποίο έχει δικό του action/marketing plan, θα διοχετευθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, προκειμένου να τοποθετηθεί στις ετήσιες εθνικές δράσεις πολιτιστικού τουρισμού, οι οποίες συν-χρηματοδοτούνται πολύ δε περισσότερο αναδεικνύουν τα projects μέσα από καμπάνιες και κανάλια παγκόσμιας προβολής.