Αυτές είναι οι 3 κρίσιμες ηλικίες στη γήρανση του εγκεφάλου


Μέχρι το 2050, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα εντόπισε 13 πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη γήρανση του εγκεφάλου στους ανθρώπους, μια σημαντική ανακάλυψη που θα βοηθήσει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών και στην ανάπτυξη πιο προηγμένων θεραπειών.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι αλλαγές στις συγκεντρώσεις αυτών των 13 πρωτεϊνών του αίματος μπορούν να φτάσουν στο μέγιστο στις ηλικίες των 57, 70 και 78 ετών στους ανθρώπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές οι ηλικίες μπορεί να είναι σημαντικές για πιθανές παρεμβάσεις στη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.

Λεπτομέρειες της μελέτης, δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Aging.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη καλύτερης κατανόησης της διαδικασίας γήρανσης, ειδικά σε σχέση με τον εγκέφαλο.

Ο επιπολασμός των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια, είναι γνωστό ότι αυξάνεται με τη γήρανση, ωστόσο, οι αποτελεσματικές θεραπείες παραμένουν περιορισμένες.

Ο εντοπισμός αυτών των διαταραχών και η εκτέλεση θεραπειών έγκαιρης παρέμβασης στη γήρανση του εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τρεις κρίσιμες ηλικίες στη γήρανση του εγκεφάλου

Παρατηρήθηκε ότι οι συγκεντρώσεις πολλών πρωτεϊνών αλλάζουν με τη βιολογική ηλικία του εγκεφάλου, ακολουθώντας διακριτές τροχιές που, μαζί, σχημάτισαν τρεις κορυφές που σχετίζονται με την ηλικία του εγκεφάλου στα 57, 70 και 78 χρόνια.

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι μη γραμμικές αλλαγές στις συγκεντρώσεις πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις μεταβάσεις στην υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε συγκεκριμένες ηλικίες.

Επισημαίνουν επίσης ότι τα δεδομένα τους επικεντρώθηκαν σε ηλικιωμένα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής και ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να μελετήσει το ρόλο αυτών των πρωτεϊνών σε διαφορετικές ηλικίες και εθνικότητες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ