Η Ευρώπη στο ψυγείο – Le Monde: Η διακοπή ρωσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο τις χώρες της ΕΕ


Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα μετά τα νέα δεδομένα στο ενεργειακό τοπίο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει «διαβασμένη» και προετοιμασμένη αλλά…. 

Εν μέσω σαμπάνιας και πυροτεχνημάτων η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τα μεγάλα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει η διακοπή της ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Αυτή η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τις χώρες της ΕΕ, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η Le Monde σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις για το τέλος της διαμετακόμισης στα τέλη του περασμένου έτους προκάλεσαν πλήγμα στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν ήδη υπό πίεση λόγω της κρύας έναρξης του χειμώνα στην Ευρώπη.

Ο χειμώνας δεν αστειεύεται

Κι ο χειμώνας δεν έχει δείξει για τα καλά τα δόντια του… Ανησυχητική είναι η πρόγνωση καιρού από Ιταλούς μετεωρολόγους, που σημειώνουν ότι μεγάλος παγετός έρχεται κι ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται για νέο αρκτικό κύμα. Σημειώνουν πάντως ότι το σενάριο παραμένει αβέβαιο, με το ενδεχόμενο, ακόμη ανοιχτό, μιας δεύτερης, πιο έντονης έκρηξης της Αρκτικής που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Συγκεκριμένα το ιταλικό Meteoweb.eu αναφέρει:

Η έναρξη του νέου έτους σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο καιρικό τοπίο για την Ευρώπη . Μετά από μια περίοδο που κυριαρχείται από τον αντικυκλώνα των Αζορών, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες πρόκειται να υποστούν ένα σημείο καμπής με την άφιξη μιας αρκτικής γούρνας που θα επηρεάσει την ήπειρο μεταξύ 1ης και 4ης Ιανουαρίου . Ενώ η κεντρική-βόρεια Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έντονου κύματος ψύχους, η Ιταλία, τουλάχιστον αρχικά, θα επηρεαστεί μόνο οριακά . Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις μοντελοποίησης δείχνουν ότι η βροχόπτωση που σχετίζεται με αυτή τη φάση θα είναι περιορισμένη και θα επηρεάσει κυρίως τις χερσονήσους, αν και θα είναι περιορισμένης ποσότητας.

Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στα ορεινά, όπου τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες από τους μέσους όρους της εποχής. Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας αντιπροσωπεύει μια αναμενόμενη καινοτομία, αλλά κατά τα άλλα ο καιρός θα παραμείνει αρκετά ήρεμος τουλάχιστον μέχρι την ημέρα των Θεοφανείων .

Να δεις τι σου χω για μετά….

Ωστόσο, το μετέπειτα σενάριο παραμένει αβέβαιο, με το ενδεχόμενο μιας δεύτερης, πιο έντονης ταραχής στην Αρκτική που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο . Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECMWF Ensemble , υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί άμεσα και η Ιταλία, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται απίθανο.

Πρόγνωση καιρού για τα Θεοφάνεια

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου

Το ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, που θεωρείται το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, έφτασε και στη συνέχεια ξεπέρασε τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (512 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα) την παραμονή της 1ης Ιανουαρίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.

Εκτός από το ενεργειακό κόστος, το κλείσιμο αυτού του αγωγού φυσικού αερίου εξέθεσε τις δυσκολίες της ΕΕ να αναπτύξει μια κοινή θέση για την ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά η Σλοβακία έχει δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ευνοεί τη συνέχιση των προμηθειών φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι «το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου έχει επαρκείς δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τον τερματισμό της συμφωνίας διαμετακόμισης με την Ουκρανία». Σε ένα σημείωμα της ΕΚ που εκπονήθηκε για την ΕΕ τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν «πρόσφατες εξελίξεις στην ικανότητα εισαγωγής LNG» από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ.

Στη συνέχεια, το αέριο παραλαμβάνεται στους τερματικούς σταθμούς του λιμανιού. Ωστόσο, ένα τέτοιο αέριο είναι πιο ακριβό από το ρωσικό. “Η παράδοση LNG μέσω τερματικών σταθμών στην Κροατία, την Ιταλία και τη Γερμανία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι τεχνικά δυνατή”, αλλά η μεταφορά με πλοίο κινδυνεύει να αυξήσει το κόστος ενέργειας σε σύγκριση με τις παραδόσεις συμβατικών αγωγών, δήλωσε ένας ερευνητής που ειδικεύεται στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική στο Ινστιτούτο Bruegel, Georg Sackmann. .

«Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, παρέχοντας 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιπροσωπεύουν το 19% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι μικρότερο από το 45% που παρέδωσε η Ρωσία το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Νορβηγία και την τρίτη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, περίπου το ένα τρίτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου πέρασε μέσω της Ουκρανίας.

Ο ίδιος περίπου όγκος μεταφέρεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία και προμηθεύει αέριο στην Ουγγαρία. Το υπόλοιπο τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου έρχεται με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κυρίως σε λιμάνια της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Στη Γαλλία, η TotalEnergies λέει ότι παραμένει προσηλωμένη σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη ρωσική ιδιωτική εταιρεία Novatek «ελλείψει κυρώσεων από τα ευρωπαϊκά κράτη».

«Η Ευρώπη έχει επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα, αλλά απέτυχε να κάνει το ίδιο με το φυσικό αέριο», λέει τέλος ο Phuc-Vinh Nguyen, επικεφαλής του ενεργειακού κέντρου στο Ινστιτούτο Jacques Delors.

Η εμπλοκή της Ελλάδας

Πρόσφατα οι Financial Times έγραψαν ότι αμερικανικό υγροποιημένο αέριο άρχισε να ρέει στην Ουκρανία μέσω της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα το Κίεβο αποδέχθηκε για πρώτη φορά την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω του ελληνικού τερματικού σταθμού μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική έκδοση των Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στην Ουκρανία, η DTEK, αγόρασε μια παρτίδα περίπου 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εκ των οποίων το 10% θα χρησιμοποιηθεί εγχώρια και το υπόλοιπο θα πωληθεί σε ελληνικές εταιρείες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η παράδοση πραγματοποιείται με φόντο τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και την επικείμενη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προμήθειες από την ουκρανική DTEK θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2026, ενώ έχει επίσης συναφθεί 20ετής συμφωνία για την προμήθεια LNG. Οι αναλυτές θεωρούν αυτή τη συμφωνία σημαντική στο πλαίσιο της ανεξαρτητοποίηση στην ενεργειακή αγορά της Ουκρανίας.

financial-times.jpg

Δήλωση Ζελένσκι

Ο τερματισμός διαμετακόμισης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας τον «κυνικό ενεργειακό εκβιασμό» της Μόσχας, παρά την ανησυχία πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το Κίεβο και η Μόσχα επιβεβαίωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ότι οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν οριστικά σήμερα το πρωί, μετά την εκπνοή της ισχύος ενός πενταετούς συμβολαίου που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2019 μεταξύ των δύο μερών.

«Όταν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, ο ετήσιος όγκος αερίου που μεταφερόταν μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη ανερχόταν σε πάνω από 130 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σήμερα, η διαμετακόμιση ρωσικού αερίου είναι στο μηδέν, κάτι που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας», τόνισε με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζελένσκι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ