Ο αγαπημένος μας σκιτσογράφος, Αρκάς, ξεκινά τη νέα χρονιά με τον δικό του μοναδικό και χιουμοριστικό τρόπο, προσφέροντάς μας το πρώτο του σκίτσο για το 2025! Το νέο του δημιούργημα, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ξεχωρίζει για τις τέσσερις πρωτότυπες ευχές που κρύβει.
Στο σκίτσο, βλέπουμε τέσσερις χαρακτήρες, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του ευχή για το ξεκίνημα της χρονιάς:
- Η Τετάρτη κάνει την αρχή, ευχόμενη απλά «Καλημέρα!».
- Ο Ιανουάριος παίρνει τη σκυτάλη, με την ευχή «Καλό μήνα!».
- Το 2025 μας υπενθυμίζει τη νέα χρονιά με την ευχή «Καλή χρονιά!».
- Και τέλος, ο Φεβρουάριος προσθέτει τη δική του πινελιά χιούμορ, λέγοντας «Καλή… αντάμωση!».
Με αυτό το σκίτσο, ο Αρκάς καταφέρνει να αποτυπώσει τις αλλαγές του χρόνου και τις προσδοκίες μας για τη νέα χρονιά με τρόπο λιτό αλλά και γεμάτο νόημα. Με το χαρακτηριστικό του στυλ, μας υπενθυμίζει ότι το ξεκίνημα κάθε χρονιάς κρύβει διαφορετικές μικρές στιγμές και προσδοκίες, ενώ αφήνει χώρο για χαμόγελο και αισιοδοξία.
Καλή χρονιά σε όλους και ας είναι το 2025 γεμάτο δημιουργικότητα, χιούμορ και όμορφες στιγμές!
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Το έθιμο των καλάντων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά έθιμα της ελληνικής παράδοσης. Πρόκειται για τραγούδια που ψάλλουν παιδιά, συνήθως από πόρτα σε πόρτα, κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, για να ευχηθούν καλή χρονιά και υγεία.