Ενέσεις κορτιζόνης: Πότε πρέπει να γίνονται – Παρενέργειες


Ενέσεις κορτιζόνης: Τα κορτικοστεροειδή ή κορτικοειδή προτείνονται κυρίως σε περιπτώσεις πόνου στις αρθρώσεις και γενικότερα δεν περνάνε… αδιάφορα όσον αφορά τη συμβολή τους στην θεραπευτική αγωγή του πάσχοντος

Πολλοί, πάντως, τα υπερεκτιμούν, ενώ άλλοι τα απορρίπτουν ασυζητητί. Ποιος έχει τελικά δίκιο και για ποιον λόγο; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί…

Τι είναι τα κορτικοειδή

Αρχικά να τονίσουμε ότι ο βασικός τρόπος λήψης των κορτικοστεροειδών είναι η διήθηση, δηλαδή η ενέσιμη μορφή τους, η εφαρμογή τους στο δέρμα (σε περίπτωση δερματικών παθήσεων) ή και η δια του στόματος λήψη τους.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα κορτικοστεροειδή είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με βάση την κορτιζόνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενέσεις γίνονται μόνο στην οξεία φάση, ανεξάρτητα από την ένδειξη.

Δεν θα θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα, δεν θα επιδιορθώσουν έναν τένοντα, δεν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε μια δισκοκήλη, ούτε θα λύσουν ένα πρόβλημα ισχιαλγίας, αλλά θα ανακουφίσουν τον πόνο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, λόγω της ισχύος των φαρμάκων αυτών, η αγωγή με ενέσεις είναι δευτερεύουσα επιλογή. Στην πραγματικότητα, η απόφαση γίνεται πάντοτε σύμφωνα με την ισορροπία οφέλους/κινδύνου.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση μιας οστεοαρθρίτιδας του γόνατος ή του ισχίου ή της ισχιαλγίας, χωρίς ιδιαίτερο ιστορικό, θα πρέπει να συνταγογραφούνται πρώτα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μόνο αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, προχωράμε σε ενέσεις με κορτικοειδή. Αλλά, όταν δεν συνιστάται η στοματική θεραπεία, για παράδειγμα στην περίπτωση ιστορικού εμφράγματος του μυοκαρδίου, οι ενέσεις είναι η πρώτη επιλογή.

Δεν είναι αποτελεσματικά για όλους

Τα κορτικοειδή δεν είναι αποτελεσματικά για όλους τους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πάντα αποκλείουν το να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα πριν μπουν στη διαδικασία χορήγησης των κορτικοειδών.

Πού γίνονται οι ενέσεις κορτιζόνης ανάλογα με την πάθηση:
Για προβλήματα άρθρωσης (κρίσεις οστεοαρθρίτιδας, φλεγμονώδης αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα): η διείσδυση γίνεται στην ίδια την άρθρωση και πάντοτε υπό υπερηχογραφικό έλεγχο όταν πρόκειται για ισχίο.

Για την ισχιαλγία που σχετίζεται με δισκοκήλη ή τη στένωση του οσφυϊκού σωλήνα: το κορτικοειδές εισάγεται στη σπονδυλική στήλη, στο επίπεδο της σχετικής νευρικής ρίζας.

Για την τενοντίτιδα: η διείσδυση γίνεται γύρω από τον τένοντα και μόνο εάν ο πόνος είναι πολύ οξύς και επιτρέπει την μετάβαση στο ουσιαστικό στάδιο της αποκατάστασης, διότι οι διηθήσεις εξασθενίζουν τους πόνους στους τένοντες σε ένα διάστημα από μία εβδομάδα έως έξι εβδομάδες.

Ενέσεις κορτιζόνης: Πόσες ενέσεις μπορείς να κάνεις τον χρόνο;

Εάν η πρώτη ένεση δεν είναι αρκετή, προτείνεται να γίνεται και δεύτερη, συνήθως εντός 15 ημερών από την πρώτη ή ακόμα και τρίτη, αλλά σε καμία περίπτωση παραπάνω σε αριθμό, εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που επιθυμούμε. Το πρόγραμμα των ενέσεων προσαρμόζεται ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα:

Εάν πρόκειται για επιθετική οστεοαρθρίτιδα και η πρώτη ένεση είχε ελάχιστη επίδραση ή αυτή κράτησε μόνο για μια εβδομάδα, ορισμένοι ασκούμενοι προτιμούν να σταματούν εκεί, γιατί – σύμφωνα με τους ειδικούς – δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επόμενη να είναι πιο αποτελεσματική.

Από την άλλη πλευρά, για μια ιδιαίτερα επίπονη ισχιαλγία, χρειάζονται συχνά δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα για να προκύψει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η θεωρία που θέλει να γίνονται μέχρι τρεις κορτιζονούχες ενέσεις τον χρόνο δεν υποστηρίζεται ιατρικώς. Αντίθετα, ανάλογα με το τι κρίνει ο θεράπων γιατρός τέτοια ένεση μπορεί να γίνει και για δεύτερη φορά εντός εξαμήνου.

Η ένεση μπορεί να είναι επίπονη

Πόνος κατά την ένεση της κορτιζόνης είναι πιθανό να υπάρξει όταν αυτή γίνεται στο δάχτυλο ή απευθείας στην σπονδυλική στήλη. Επίσης, είναι πιθανό να έχουμε πόνο 24 με 48 ώρες μετά την ένεση, ίσως και λόγο του φαρμακευτικού όγκου του περιεχομένου της ένεσης. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει και συνδυάζεται με πυρετό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένες ασθένειες

Πρόκειται για μια παρενέργεια των κορτιζονούχων ενέσεων. Σε περίπτωση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να παρακολουθούμε το ζάχαρο για περίπου 48 ώρες κι αν επιμείνει το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση υπέρτασης ή γλαυκώματος.

Είναι, επίσης, πιθανό σε διάστημα τριών μηνών μετά την ένεση να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες, όπως στηθάγχη, κάποια λοίμωξη ή μια μορφή μόλυνσης.

Οι ενέσεις δεν καταστρέφουν τους χόνδρους

Σχετικές έρευνες, αναφορικά με τις ενέσεις στο γόνατο, έδειξαν ότι τελικά ακόμα και μετά από χρόνια θεραπεία με σχετικές ενέσεις δεν επηρεάζονται καθόλου οι χόνδροι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ