«Κερδίζει» έδαφος η τεραήμερη εργασία – Ποιες χώρες την υιοθετούν


Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα που διογκώνεται ταχύτατα σε πολλές χώρες

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να καταλάβουν πόσες ημέρες την εβδομάδα οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται για να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί και υγιείς. Και όλο και πιο συχνά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πλήρωση ολόκληρης της ζωής τους με εργασία είναι μια πολύ κακή απόφαση.

Το Τόκιο θα εισαγάγει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας από τον Απρίλιο του 2025, η οποία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και στην αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ιαπωνίας – της δημογραφικής κρίσης.

Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας

Πειράματα με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχουν ήδη αποδείξει ότι αυτός ο τρόπος εργασίας μπορεί να είναι χρήσιμος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες. Μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες τέτοιες δοκιμές ήταν ένα πείραμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 60 εταιρείες και σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι που συμφώνησαν να εργάζονται μόνο το 80% των κανονικών ωρών τους, διατηρώντας παράλληλα τον προηγούμενο μισθό τους. Σε αντάλλαγμα, έπρεπε να εκτελέσουν το 100% των καθηκόντων τους. Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν εξαιρετικά θετικά.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι εργαζόμενοι σημείωσαν πώς μια επιπλέον ημέρα άδειας επηρέασε τη ζωή τους. Στην τελική έρευνα, το 71% των συμμετεχόντων ανέφερε μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης και το 39% ανέφερε λιγότερο άγχος. Ο αριθμός των ημερών ασθενείας μειώθηκε κατά 65% και ο κύκλος εργασιών του προσωπικού μειώθηκε κατά 57% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπλέον, έχει γίνει ευκολότερο για τους εργαζόμενους να συνδυάζουν την εργασία με την προσωπική ζωή – περίπου το 60% των ερωτηθέντων το δήλωσε αυτό.

Επιπλέον, η τετραήμερη εβδομάδα βοήθησε πολλούς εργαζόμενους να βρουν χρόνο για τις οικογένειές τους. Οι άνδρες άρχισαν να περνούν 27% περισσότερο χρόνο με παιδιά, και οι γυναίκες – 13%. Μια επιπλέον ημέρα άδειας μείωσε το κόστος του νηπιαγωγείου ή τους επέτρεψε να κάνουν τις οικογενειακές δουλειές πιο συχνά. Και για όσους δεν έχουν παιδιά, μια επιπλέον μέρα έχει γίνει μια ευκαιρία να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε χόμπι, εθελοντισμό ή επικοινωνία με φίλους και οικογένεια.

Τα πλεονεκτήματα

Για τις επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν επίσης θετικά. Όπως έχει επισημάνει ο κοινωνιολόγος Brendan Burchell, οι εργαζόμενοι κάνουν καλύτερη χρήση του χρόνου τους, περιορίζοντας τις περιττές συναντήσεις και αγκαλιάζοντας τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα.

Απροσδόκητα, αποκαλύφθηκαν επίσης τα οφέλη για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, μία από τις συμμετέχουσες εταιρείες κατέγραψε μείωση 21% στον αριθμό των ταξιδιών με αυτοκίνητο. Αυτό οφειλόταν στη μείωση των συναντήσεων εργασίας, οι οποίες προηγουμένως απαιτούσαν περιττές μετακινήσεις. Ορισμένοι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν την ελεύθερη ημέρα για να συμμετάσχουν σε εθελοντικά προγράμματα.

Η επιτυχία του πειράματος ενέπνευσε τις περισσότερες εταιρείες να συνεχίσουν αυτή την πρακτική. Περίπου το 92% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θέλουν να διατηρήσουν την τετραήμερη εβδομάδα και 18 εταιρείες έχουν ήδη εισαγάγει επίσημα ένα τέτοιο μοντέλο σε μόνιμη βάση. Αυτό το πείραμα όχι μόνο επιβεβαίωσε τα οφέλη μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας, αλλά έθεσε επίσης ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου συζητούνται επίσης νομοσχέδια για την εισαγωγή τέτοιων πιλοτικών προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικά της εργασίας στην Ιαπωνία

Τον Απρίλιο του 2025, θα ξεκινήσει ένα έργο στο Τόκιο για να δοκιμαστεί μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί όχι μόνο στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο πιεστικά προβλήματα της Ιαπωνίας: του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων.

Η κυβερνήτης του Τόκιο Yuriko Koike εξήγησε ότι η πρόσθετη ημέρα άδειας θα δώσει στους μελλοντικούς γονείς περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν και να μεγαλώσουν μια οικογένεια, καθώς και να επιτρέψουν στις γυναίκες να συνδυάσουν με επιτυχία την καριέρα και τη γονεϊκότητα.

Η νέα πολιτική, εκτός από τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας, περιλαμβάνει την αύξηση της διαθεσιμότητας κέντρων ημερήσιας φροντίδας και τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος κατάψυξης ωαρίων. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου περιβάλλοντος, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ σταδιοδρομίας και ιδιωτικής ζωής.

Η δημογραφική κρίση στην Ιαπωνία γίνεται όλο και πιο οξύ πρόβλημα. Η μείωση του ποσοστού γεννήσεων παρατηρείται για οκτώ συνεχόμενα χρόνια και το 2023 γεννήθηκαν μόνο 758.631 παιδιά στη χώρα, το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό για μια χώρα με πληθυσμό άνω των 124 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη γήρανση του πληθυσμού – κάθε δέκατος κάτοικος της Ιαπωνίας είναι άνω των 80 ετών. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εισαγωγή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής μεγάλης κλίμακας που αποσκοπεί στη στήριξη των οικογενειών και στην καταπολέμηση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ