Η Ελλάδα το Πάσχα είναι μαγεία!


Βουνό ή θάλασσα; Νησάκι ή ηπειρωτική Ελλάδα; Το Πάσχα στην Ελλάδα έχει από όλα, και το μόνο που μένει είναι εσείς να επιλέξετε πού θα θέλατε να σας βρει το «Χρηστός Ανέστη».

Κέρκυρα

Το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας «συμβαίνει» εδώ, με τα ενετικά έθιμα και τις ορθόδοξες παραδόσεις να μπλέκονται γλυκά και άκρως κατανυκτικά υπό τους ήχους φιλαρμονικών και χορωδιακών συνόλων. Σε καμία περίπτωση μη χάσετε την περιφορά των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής με soundtrack Βέρντι και Σοπέν, αλλά και τη ρίψη των διάσημων μπότηδων ήτοι κανατιών από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας, συνοδεία χαρμόσυνων εμβατηρίων από τις μπάντες. Στα πέριξ, όμορφες βόλτες θα κάνετε στις Μπενίτσες ή στην Παλαιοκαστρίτσα και την Κασσιόπη που αμφότερες απολαμβάνουν χαλαρωτική θέα στο πέλαγο.

 

Μονεμβασιά

Η φημισμένη και πολυφωτογραφημένη πέτρινη καστροπολιτεία είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν το Πάσχα σαν σε… χρονομηχανή. Οι πασχαλινές λειτουργίες τελούνται σταθερά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής, ενώ η περιφορά του επιταφίου συντελείται σε ένα μοναδικό, κατανυκτικό κλίμα στα πλακόστρωτα σοκάκια, υπό τις μουσικές της μπάντας του Δήμου.

 

Λεωνίδιο

Υπάρχει λόγος που το Λεωνίδιο έχει αποκτήσει την φήμη πασχαλινού προορισμού. Το βράδυ της Ανάστασης, εδώ και έναν αιώνα, ο ουρανός του γεμίζει με πολύχρωμα φωτεινά αερόστατα που εκτοξεύονται από τις ενορίες, σε μια εθιμοτυπική μάχη φαντασμαγορίας επικροτούμενη από βεγγαλικά και βαρελότα. Το Λεωνίδιο διαθέτει όμως και άλλα ατού: τον σπάνιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας στο ίδιο τοπίο και τις υπέροχες βόλτες που χαρίζει στα πληθωρικά του καλντερίμια.

 

Μάνη

Πύργινα σπίτια, πέτρινοι οικισμοί, βυζαντινές εκκλησίες, μικροί όρμοι. Από τον Γερολιμένα και τον Κότρωνα, μέχρι το Γύθειο, το Οίτυλο και το Καραβοστάσι, το Πάσχα στη Μάνη είναι πέρα από κατανυκτική και περιηγητική εμπειρία. Ξεχωρίζουν η αναστάσιμη λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό του Οιτύλου, η περιφορά του Επιταφίου στην Αρεόπολη, στον Άγιο Νίκωνα και στο Φλομοχώρι, αλλά και στην Καρδαμύλη. Στα πέριξ, το οικιστικό συγκρότημα ρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη, το φαράγγι του Βυρού, οι βοτσαλωτές παραλίες του Φονέα και των Δελφινιών, το χωριό Προάστιο και το κυκλικό Λιμανάκι του Αγίου Νικολάου είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε για βόλτες.

 

Μετέωρα

Τα μοναστήρια των Μετεώρων και τότε και τώρα παραμένουν πιστά στην πνευματική διάσταση της ανάστασης του Κυρίου μας βιώνοντας το Θείο πάθος με έναν τρόπο μοναδικό. Άλλωστε είναι τέτοιο το δέος όταν αντικρύζεις το μοναδικό λίθινο δάσος που δύσκολα μένεις… άπιστος Θωμάς. Η γυναικεία μονή του Αγίου Στεφάνου είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη για το βράδυ της Ανάστασης, ενώ μοναδική ατμόσφαιρα θα βιώσετε αν βρεθείτε τη Μεγάλη Πέμπτη στην ακολουθία του μυστικού δείπνου και των παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η Ελάτη και το Περτούλι στα πέριξ, αλλά και η Λίμνη Πλαστήρα ενδείκνυνται για έξτρα δόσεις ανοιξιάτικης μαγείας.

 

Πήλιο

Ο κοσμοπολιτισμός της Πορταριάς, η ήρεμη γοητεία της Τσαγκαράδας, το απέραντο γαλάζιο των παραλιών του, η ανόθευτη μαγεία της δυτικής πλευράς, με τις Μηλιές και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας να προσφέρουν την αίσθηση απομόνωσης συνδυάζονται εξαίσια με το κατανυκτικό κλίμα του Επιταφίου και της Ανάστασης τις εκκλησίες των χωριών. Η περιφορά καταλήγει πάντα στην πλατεία του κάθε χωριού, που φωτίζεται ατμοσφαιρικά από τις φλόγες των κεριών, ενώ το λαμπριάτικο τραπέζι είναι πλούσιο σε αγνά, παραδοσιακά εδέσματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ