Ο Αρκάς, με το μοναδικό του χιούμορ, μας καλωσορίζει στη γιορτινή ατμόσφαιρα της παραμονής Πρωτοχρονιάς μέσα από το νέο του σκίτσο. Πρωταγωνιστής, φυσικά, ο ακαταμάχητος Θανασάκης, ο οποίος επιχειρεί να πει τα κάλαντα… με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο!
Στο σκίτσο, ο Θανασάκης τραγουδάει τα κάλαντα με εντελώς «πειραγμένους» στίχους, προκαλώντας την απορία και την αγανάκτηση του φίλου του. Το αποτέλεσμα; Γέλια και καλή διάθεση για όλους εμάς που τον απολαμβάνουμε!
Ο Αρκάς, όπως πάντα, αξιοποιεί τη γιορτινή διάθεση για να σχολιάσει με χιούμορ και ευφυΐα, δημιουργώντας τη στιγμή που όλοι αγαπάμε κάθε χρόνο. Το σκίτσο του μας θυμίζει την αξία του γέλιου και της χαράς αυτές τις γιορτινές μέρες.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Το έθιμο των καλάντων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά έθιμα της ελληνικής παράδοσης. Πρόκειται για τραγούδια που ψάλλουν παιδιά, συνήθως από πόρτα σε πόρτα, κατά τη διάρκεια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, για να ευχηθούν καλή χρονιά και υγεία.
Η ιστορία του εθίμου
Το έθιμο των καλάντων έχει ρίζες στην αρχαιότητα. Στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια των Καλένδων (οι πρώτες ημέρες κάθε μήνα), οι κάτοικοι αντάλλασσαν ευχές για ευημερία. Στη Βυζαντινή περίοδο, η παράδοση εξελίχθηκε σε χριστιανικό πλαίσιο, με τα κάλαντα να υμνούν τη γέννηση και τον ερχομό του Χριστού ή του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος τιμάται την Πρωτοχρονιά.
Η παράδοση
Το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου, ομάδες παιδιών, κρατώντας τρίγωνα και πολλές φορές αυτοσχέδια μουσικά όργανα, επισκέπτονται σπίτια, καταστήματα και γειτονιές για να πουν τα κάλαντα. Οι στίχοι των τραγουδιών αναφέρονται στον ερχομό του Αγίου Βασιλείου, που συμβολίζει την καλοτυχία και τη νέα αρχή. Στο τέλος, τα παιδιά λαμβάνουν ως ανταμοιβή χρήματα ή γλυκίσματα, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή ξηρούς καρπούς.
Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς
Τα λόγια των καλάντων ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, όμως ο κοινός σκοπός είναι να μεταφέρουν ευχές για χαρά, υγεία, καλοτυχία και πλούσια σοδειά. Οι πιο γνωστοί στίχοι ξεκινούν με:
“Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
Ψηλή μου δεντρολιβανιά…”
Αυτά τα τραγούδια φέρουν μαζί τους τη ζεστασιά της παράδοσης και γεμίζουν τις καρδιές με αισιοδοξία και ελπίδα.
Το μήνυμα του εθίμου
Το έθιμο των καλάντων την παραμονή Πρωτοχρονιάς δεν είναι απλώς μια παράδοση, αλλά μια ευκαιρία για κοινωνική επαφή, αλληλεγγύη και ενίσχυση των δεσμών της κοινότητας. Με το πέρασμα των χρόνων, το έθιμο παραμένει ζωντανό, ενσωματώνοντας τη χαρά των γιορτών και τη μαγεία της παιδικής αθωότητας.
Καθώς η φωνή των παιδιών ηχεί στις γειτονιές, συνοδεύεται από το χαμόγελο και την ευχή για έναν νέο χρόνο γεμάτο φως και ελπίδα!