Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αναγνωρίζει ότι η συγκομιδή μόλις του 2% θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανθρωπότητα για περίπου δύο αιώνες
Το υπέδαφος της Γης περιέχει τρισεκατομμύρια τόνους αερίου υδρογόνου, αρκετό για να τροφοδοτήσει τις ανθρώπινες δραστηριότητες για σχεδόν 200 χρόνια και να σπάσει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ λένε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 5,6 τρισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι υδρογόνου σε βράχους και υπόγειες δεξαμενές.
Ενώ η μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο περιοδικό Science, αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεξαμενής υδρογόνου θα μπορούσε να είναι απρόσιτο, εκτιμά ότι η συγκομιδή μόλις του 2% θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανθρωπότητα για περίπου δύο αιώνες.
Ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας διαφημίζει το υδρογόνο ως καθαρή πηγή ενέργειας που θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα στα οχήματα, τις βιομηχανικές διεργασίες και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το φυσικό αέριο προβλέπεται να αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο του μελλοντικού ενεργειακού εφοδιασμού σε πολλούς τομείς, ενώ η παγκόσμια ζήτησή του αναμένεται να πενταπλασιαστεί.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί με τη διάσπαση μορίων νερού με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας πίσω οξυγόνο και υδρογόνο.
Οι φυσικές χημικές αντιδράσεις στα πετρώματα είναι γνωστό ότι απελευθερώνουν υδρογόνο, αλλά, μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν πολύ λίγο ότι παράγεται με αυτόν τον τρόπο.
Αυτό άλλαξε όταν οι γεωλόγοι βρήκαν τεράστια φυσικά αποθέματα αερίου υδρογόνου στην Αλβανία και τη Δυτική Αφρική.
Τώρα, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα μοντέλο που υπολογίζει τον ρυθμό με τον οποίο παράγεται υδρογόνο στο υπέδαφος από φυσικές διεργασίες για να εκτιμήσουν τον όγκο του αερίου που θα μπορούσε να παγιδευτεί στο υπέδαφος.
Το μοντέλο προβλέπει τα χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων υδρογόνου με βάση το πού έχει βρεθεί το αέριο, σε ποιες ποσότητες, και τους ρυθμούς με τους οποίους οι φυσικές διεργασίες είναι γνωστό ότι το παράγουν.
Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο έως 10 τρισεκατομμύρια τόνοι υδρογόνου παγιδευμένοι στο υπέδαφος. Η ενέργεια που απελευθερώνεται από τόσο υδρογόνο θα ήταν σχεδόν διπλάσια από όλα τα γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου στον πλανήτη, λένε.
“Η ανάκτηση μόλις του 2% του εκτιμώμενου πιο πιθανού επιτόπιου πόρου θα κάλυπτε το σύνολο της προβλεπόμενης παγκόσμιας ζήτησης υδρογόνου για περίπου 200 χρόνια”, αναφέρει η νέα μελέτη.
Ο πόρος, αν και δεν είναι ανανεώσιμος, θα μπορούσε να “συμβάλει ουσιαστικά” στην απαλλαγή του πλανήτη από τον άνθρακα. “Μια έτοιμη προμήθεια υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μόνο εάν μπορεί να αναπτυχθεί σε χρόνια ή δεκαετίες και όχι σε αιώνες”, σημειώνει η μελέτη.