Διαρρέονται ανεπιβεβαίωτα σενάρια ότι το δεξαμενόπλοιο εμπλέκεται στην πρόκληση ζημιάς στο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας Estlink 2 στη Βαλτική
Πανικό έχει προκαλέσει στα διπλωματικά γραφεία η κίνηση της SIU, της φινλανδικής συνοριοφυλακής, η οποία κατέσχεσε το πετρελαιοφόρο «Eagle S», το οποίο υποδείχθηκε ως μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας.
Διαρρέονται ανεπιβεβαίωτα σενάρια ότι το δεξαμενόπλοιο εμπλέκεται στην πρόκληση ζημιάς στο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας Estlink 2 στη Βαλτική.
Η ΕΕ απείλησε με περαιτέρω κυρώσεις τη Ρωσία μετά την κατάσχεση από τη Φινλανδία ενός πλοίου που συνδέεται με το Κρεμλίνο και είναι ύποπτο για σαμποτάζ την ημέρα των Χριστουγέννων. Το ΝΑΤΟ δήλωσε στις 27 Δεκεμβρίου ότι θα αυξήσει την παρουσία του στη Βαλτική Θάλασσα μετά την υποψία ότι ένα υποβρύχιο καλώδιο τροφοδοσίας και τέσσερα καλώδια Διαδικτύου υπέστησαν δολιοφθορά αυτή την εβδομάδα, ενώ η Εσθονία, μέλος της συμμαχίας, ξεκίνησε ναυτική επιχείρηση για την προστασία μιας παράλληλης σύνδεσης ισχύος .
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την βρετανική Express, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία μετά την κατάσχεση από τη Φινλανδία ενός πλοίου που συνδέεται με το Κρεμλίνο και κρίθηκε ως ύποπτο για σαμποτάζ σε υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με την Εσθονία μέσω της σύνδεσης ESTlink 2 διακόπηκε στις 25 Δεκεμβρίου στις 12.26 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τον φινλανδικό διαχειριστή δικτύου.
Πλήρωμα της ακτοφυλακής επιβιβάστηκε στο δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου Eagle S και το οδήγησε στα φινλανδικά ύδατα αμέσως μετά τη διακοπή της μετάδοσης μέσω του καλωδίου -που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα-. Το πλοίο είχε αναχαιτιστεί στο σημείο του καλωδίου και έφερε τη σημαία των Νήσων Κουκ εκείνη τη στιγμή, ανέφεραν τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης. «Από την πλευρά μας ερευνούμε σοβαρό σαμποτάζ», δήλωσε ο Ρόμπιν Λάρντο, διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Ερευνών της Φινλανδίας.
Σύμφωνα με το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων SST, το πλοίο αποτελεί μέρος του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, ο οποίος ενισχύει τα οικονομικά του Κρεμλίνου μεταφέροντας πετρέλαιο που έχει τεθεί υπό εμπάργκο σε όλο τον κόσμο. «Σύμφωνα με την αντίληψή μας, μια άγκυρα του πλοίου που ερευνάται προκάλεσε τη ζημιά», συνέχισε ο Λάρντο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι «θα προτείνει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για τη στόχευση αυτού του στόλου». «Καταδικάζουμε έντονα κάθε σκόπιμη καταστροφή κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης», πρόσθεσε.