Οι τρούφες με αλατισμένη καραμέλα είναι η ιδανική λιχουδιά για όσους λατρεύουν τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού. Σήμερα θα φτιάξουμε δύο παραλλαγές που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο: μια κλασική εκδοχή με μαύρη σοκολάτα και μια πιο ελαφριά με λευκή σοκολάτα. Αυτές οι τρούφες είναι τέλειες για δώρο, για κέρασμα σε εκδηλώσεις ή απλά για να απολαύσετε κάτι μοναδικό στο σπίτι.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά (συν χρόνος ψύξης 2 ώρες)
Παραλλαγή 1: Τρούφες με αλατισμένη καραμέλα και μαύρη σοκολάτα
Υλικά
- 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο), ψιλοκομμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. καραμέλα βουτύρου (salted caramel)
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
- Κακάο ή τριμμένη σοκολάτα για την επικάλυψη
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει.
- Ρίξτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ και προσθέστε την καυτή κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέστε το βούτυρο και την καραμέλα. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Πλάστε μικρές μπάλες και περάστε τες από το κακάο ή την τριμμένη σοκολάτα.
Παραλλαγή 2: Τρούφες με αλατισμένη καραμέλα και λευκή σοκολάτα
Υλικά
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 60 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. καραμέλα βουτύρου (salted caramel)
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
- Τριμμένη καρύδα ή ξηροί καρποί για την επικάλυψη
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά.
- Ρίξτε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα σε μπολ και προσθέστε την καυτή κρέμα. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Προσθέστε το βούτυρο και την καραμέλα. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Πλάστε μικρές μπάλες και περάστε τες από την τριμμένη καρύδα ή τους ξηρούς καρπούς.
Tips
- Για πιο έντονη γεύση καραμέλας, προσθέστε λίγη επιπλέον καραμέλα στην κάθε τρούφα πριν πλάσετε τις μπάλες.
- Φυλάξτε τις τρούφες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.