Οι τιμές του κρέατος έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστώντας το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σημαντικά πιο ακριβό σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με τον κρεοπώλη Κώστα Λίτσα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50%, με τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να αντέξουν επιπλέον ανατιμήσεις.
Συγκεκριμένα, το μοσχάρι κοστίζει πλέον 15-16 ευρώ/κιλό, το αρνί 16-17 ευρώ/κιλό, ενώ τα πουλερικά πωλούνται στα 5-6 ευρώ/κιλό. Πριν από πέντε χρόνια, οι τιμές ήταν αισθητά χαμηλότερες, με το μοσχάρι να κοστίζει 10 ευρώ/κιλό, το αρνί 8-9 ευρώ/κιλό και τα πουλερικά 3-4 ευρώ/κιλό.
Η Βαρβάκειος Αγορά, παρά τις γενικές αυξήσεις, προσφέρει οικονομικότερες επιλογές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Ανδρέας Νιώτης, οι τιμές για το χοιρινό ξεκινούν από 5-6 ευρώ/κιλό, το αρνί και το κατσίκι κυμαίνονται μεταξύ 10-12 ευρώ/κιλό, ενώ το μοσχάρι διατίθεται από 7,5 έως 10,90 ευρώ/κιλό. Τα μικρά γουρουνάκια, μια δημοφιλής επιλογή για το γιορτινό τραπέζι, πωλούνται φθηνότερα κατά 2 ευρώ/κιλό σε σχέση με πέρυσι, με τιμές από 7 έως 10 ευρώ/κιλό.
Παρά τις οικονομικές πιέσεις, οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να προτιμούν αρνί, μοσχάρι, και χοιρινό για το γιορτινό τραπέζι, αναζητώντας παράλληλα πιο οικονομικές λύσεις στις αγορές.