Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για κρύες ημέρες. Φτιαγμένος από σιτάρι και γάλα, προσφέρει θρεπτικά συστατικά και συνδυάζει την ευκολία με τη νοστιμιά. Είναι ένα φαγητό που μας συνδέει με τις ρίζες μας, γεμάτο αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια.
Τραχανάς: Υλικά (για 4 μερίδες)
- 1 φλιτζάνι ξινό τραχανά
- 4 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό κοτόπουλου)
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 100 γρ. φέτα (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Λίγη πάπρικα ή μπούκοβο για γεύση (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το νερό ή τον ζωμό μέχρι να βράσει.
- Προσθέστε τον τραχανά και χαμηλώστε τη φωτιά. Ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει.
- Μετά από περίπου 10 λεπτά, ρίξτε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
- Ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι, και σερβίρετε με θρυμματισμένη φέτα από πάνω.
- Για επιπλέον γεύση, προσθέστε λίγη πάπρικα ή μπούκοβο.
Τραχανάς: Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: ~250 kcal
- Πρωτεΐνες: 8 g
- Υδατάνθρακες: 35 g
- Λίπη: 8 g
- Ασβέστιο: ~150 mg
- Βιταμίνη D: Παρουσία λόγω του γάλακτος
Ο τραχανάς είναι πλούσιος σε σύνθετους υδατάνθρακες και προσφέρει ενέργεια, ενώ το γάλα και η φέτα τον εμπλουτίζουν με ασβέστιο και πρωτεΐνες.