Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται για να γιορταστεί η αρχή του νέου έτους. Το έθιμο της βασιλόπιτας συνδέεται με την ιστορία του Άγιου Βασιλείου, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έκανε ένα θαύμα για να μοιράσει χρυσά νομίσματα στους φτωχούς. Σήμερα, ένα φλουρί τοποθετείται μέσα στη βασιλόπιτα, και αυτός που το βρίσκει θεωρείται τυχερός για το νέο έτος.
Χρόνος Παρασκευής: 1 ώρα
Θερμίδες: Περίπου 250 θερμίδες ανά μερίδα (50 γραμμάρια)
Βασιλόπιτα – Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 φλ. γάλα
- 1 βανίλια
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπείκιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ένα κέρμα
- Ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προετοιμασία φούρνου: Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί.
- Μίγμα: Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά: Ρίχνουμε το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αρωματικά.
- Ξηρά υλικά: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπείκιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας απαλά.
- Κέρμα: Βάζουμε το κέρμα σε ένα κόμματι αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε μέσα στη ζύμη.
- Ψήσιμο: Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Διακόσμηση: Μόλις κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.