Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής για την υγεία είναι γνωστή, αλλά τι ρόλο μπορεί να παίξει η κατανάλωση κρασιού σε αυτό το πλαίσιο; Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal αναδεικνύει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού – μισό έως ένα ποτήρι την ημέρα – μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη μεσογειακή διατροφή.
Ο ρόλος του κρασιού στη μεσογειακή διατροφή
Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ισπανικής μελέτης που διερευνά τις θετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε φυσικά και θρεπτικά συστατικά, όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το ψάρι. Οι συμμετέχοντες – άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου λόγω διαβήτη, υπέρτασης, ή οικογενειακού ιστορικού – παρακολουθήθηκαν για 4-5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι ερευνητές κατέγραψαν και ανέλυσαν τα οφέλη της κατανάλωσης κρασιού.
Η καινοτομία της μελέτης έγκειται στη χρήση ενός αντικειμενικού δείκτη για τη μέτρηση της κατανάλωσης κρασιού: του τρυγικού οξέος, μιας φυσικής χημικής ένωσης που περιέχεται στα σταφύλια. Μέσω δειγμάτων ούρων, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη κρασιού με ακρίβεια, αποφεύγοντας την εξάρτηση από την αυτοαναφορά.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί ημερησίως είχαν έως και 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου. Ακόμη και μια ελαφριά κατανάλωση – από ένα ποτήρι την εβδομάδα έως λιγότερο από μισό την ημέρα – μείωσε τον κίνδυνο κατά 38%. Ωστόσο, η προστατευτική επίδραση εξαφανίστηκε σε όσους υπερέβαιναν το όριο του ενός ποτηριού ημερησίως.
Ο καθηγητής Ραμόν Εστρούχ, επικεφαλής της μελέτης, υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση κρασιού είναι ευεργετική μόνο όταν εντάσσεται σε ένα συνολικά υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, όπως η μεσογειακή διατροφή. Τα αποτελέσματα ισχύουν για συγκεκριμένο πληθυσμό – άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε μεσογειακές χώρες – αλλά ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες σε διαφορετικές ομάδες.