Αρκάς: Η επίκαιρη καλημέρα με τον Άγιο Βασίλη


Αρκάς: Στο κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το σημερινό σκίτσο. Δύο αγόρια αποφασίζουν να μεταμορφωθούν σε Άγιο Βασίλη, με τον έναν να προτείνει: «Θες να ντυθούμε Άγιοι Βασίληδες; Εγώ έχω στολή». Ο άλλος απαντά: «Εγώ δεν έχω», αλλά η απάντηση που ακολουθεί είναι γεμάτη γενναιοδωρία: «Δεν πειράζει, θα μοιραστούμε τη δική μου». Η εικόνα που ολοκληρώνεται είναι χαριτωμένη, καθώς τα παιδιά μοιράζονται τη στολή, με τον έναν να φορά τα ρούχα και τον άλλον το καπέλο.

Ο Άγιος Βασίλης, γνωστός διεθνώς ως Santa Claus ή Άγιος Νικόλαος, αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπητούς ήρωες των γιορτών. Φορώντας την χαρακτηριστική κόκκινη στολή του, με λευκή γενειάδα, γυαλιά και έναν σάκο γεμάτο δώρα, επισκέπτεται τα παιδιά με το μαγικό έλκηθρο που σέρνουν ελάφια. Η εικόνα αυτή έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν χριστιανική παράδοση.

Ο Άγιος Βασίλης στη Δύση

Στη Δυτική κουλτούρα, η φιγούρα του Santa Claus έχει τις ρίζες της στην ιστορία του Αγίου Νικολάου, ενός αγίου γνωστού για τη γενναιοδωρία του. Οι λαοί του Βορρά προσέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, όπως το έλκηθρο, τους τάρανδους και τις κάλτσες, δημιουργώντας την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα.

Η ελληνική εκδοχή του Άγιου Βασίλη

Στην Ελλάδα, ο Άγιος Βασίλης συνδέεται με τη μορφή του Μεγάλου Βασιλείου, του οποίου η μνήμη τιμάται την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, η δυτική εκδοχή του Santa Claus έφτασε στη χώρα μας μέσω των Ελλήνων μεταναστών και διαδόθηκε κυρίως στις πόλεις κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Οι εορταστικές κάρτες και η επιρροή της Δύσης έφεραν στην ελληνική κουλτούρα την εικόνα του χαμογελαστού Αγίου με το έλκηθρο και τον σάκο των δώρων.

Το πνεύμα του Άγιου Βασίλη

Πέρα από την εμβληματική του παρουσία, ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει το πνεύμα της γενναιοδωρίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης. Είναι η ενσάρκωση της ιδέας ότι η χαρά βρίσκεται στη χαρά που προσφέρουμε στους άλλους, κάνοντάς τον έναν αγαπημένο χαρακτήρα μικρών και μεγάλων.

Αυτές οι γιορτές, ας αφήσουμε τον Άγιο Βασίλη να μας εμπνεύσει να μοιραστούμε, όχι μόνο δώρα, αλλά και στιγμές χαράς και αγάπης με τους γύρω μας.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ