Γουρουνόπουλο στο φούρνο


Το γουρουνόπουλο είναι από τα πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Η τραγανή πέτσα και το ζουμερό κρέας του αποτελούν απόλαυση για μικρούς και μεγάλους. Αυτή η συνταγή θα σας καθοδηγήσει να δημιουργήσετε το τέλειο γεύμα για το γιορτινό σας τραπέζι καταπλήσσοντας τους καλεσμένους σας.

Γουρουνόπουλο στο φούρνο – Υλικά

  • 1 γουρουνόπουλο (περίπου 5-6 κιλά)
  • 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 2 λεμόνια (χυμός και φέτες για το ταψί)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία γουρουνόπουλου: Ξεπλύνετε καλά το γουρουνόπουλο και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Με ένα μαχαίρι, κάντε μικρές χαρακιές στην επιφάνεια του δέρματος.
  2. Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το σκόρδο, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Αλείψτε το γουρουνόπουλο με το μείγμα και αφήστε το να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
  3. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετήστε το γουρουνόπουλο σε ένα μεγάλο ταψί. Ρίξτε στο ταψί το κρασί, το ζωμό και προσθέστε τις φέτες λεμονιού γύρω από το κρέας.
  4. Μαγείρεμα: Ψήστε για 4-5 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του γουρουνόπουλου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, βρέχετε το κρέας με τα υγρά του ταψιού για να μην στεγνώσει. Για τραγανή πέτσα, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 220°C τα τελευταία 20 λεπτά.
  5. Σερβίρισμα: Αφήστε το γουρουνόπουλο να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή σαλάτα.

Θερμίδες

Περίπου 450 kcal ανά μερίδα (με βάση 10 μερίδες).

Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Μαρινάρισμα: 2 ώρες (ή όλη τη νύχτα)
  • Ψήσιμο: 4-5 ώρες
  • Συνολικός χρόνος: 6-7 ώρες


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ