Το χειμώνα, όπως και τον υπόλοιπο χρόνο, η υγρασία είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, όχι μόνο γιατί αν σε υπερβολικές ποσότητες είναι σίγουρα ενοχλητική αλλά και γιατί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας, τόσο άμεσα όσο και άμεσα: υπερβολικές ποσότητες, εάν η υγρασία παραμένει στο σπίτι, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής.
Επομένως, είναι φυσικό να θέλουμε να προστατεύσουμε το σπίτι από την υγρασία, η οποία ακόμη και πριν φτάσει στο σώμα μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον του σπιτιού, για παράδειγμα επηρεάζοντας το σχηματισμό μούχλας. Η προστασία του σπιτιού από την υγρασία αντιστοιχεί σε μια σειρά προληπτικών θεραπειών που στοχεύουν στην προσφορά ενός περιβάλλοντος που επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από την υγρασία.
Κίνδυνος υγρασίας
Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που επηρεάζουν τα επίπεδα υγρασίας, από την παρουσία διηθήσεων μέχρι την παρουσία συγκεκριμένων συσκευών, αλλά και τον μπαγιάτικο αέρα. Φυσικά, είναι εύκολο να θεωρήσουμε την υγρασία πολύ σταθερή και αυξανόμενη στα δωμάτια του σπιτιού όπου χρησιμοποιείται νερό με επαρκή τακτική, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα.
Ειδικότερα το χειμώνα, η υγρασία σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι μια από τις κύριες αιτίες παθήσεων που ενθαρρύνονται από κοινά και συχνά μη επαρκώς θεωρημένα στοιχεία όπως ρεύματα κοντά σε πόρτες και παράθυρα αλλά και σε μπαλκόνια. Η υγρασία μπορεί επίσης να προκληθεί φυσικά από το εξωτερικό, επομένως από την έκθεση στο νερό και τον άνεμο.
Τι προκαλεί την υγρασία: πράγματα που πρέπει να θυμάστε
Πώς να αφαιρέσετε την υγρασία και να προστατέψετε το σπίτι από αυτήν; Πρώτα απ ‘όλα με μια φυσική κυκλοφορία του αέρα, ιδιαίτερα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, από το τέλος του πρωινού έως αργά το απόγευμα, ο “στάσιμος” αέρας είναι, όπως αναφέρθηκε, ένα από τα κύρια προβλήματα σχετικά με την υγρασία που μπορεί επίσης να δένουν στα τοιχώματα, αναπτύσσοντας μούχλα.
- Η θερμομόνωση είναι επίσης κάτι που πρέπει να προσέχουμε, ειδικά αν παρατηρήσουμε μούχλα στην οροφή ή στους τοίχους, σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να διερευνήσουμε τις πραγματικές πηγές αυξανόμενης υγρασίας. Ειδικότερα, θα πρέπει να προσέχετε εάν το ποσοστό υγρασίας είναι μεγαλύτερο από 80%, ειδικά τον χειμώνα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
- Κλείστε τα ρεύματα με αυτοκόλλητα διαλύματα που βασίζονται σε συνθετικές δομές όπως η σιλικόνη
- Χρησιμοποιήστε θερμομονωτικά χρώματα
- Αποφύγετε να στεγνώνετε ρούχα σε γραμμές μέσα στο σπίτι
Η χρήση εργαλείων όπως ο αφυγραντήρας ή ο δείκτης υγρασίας είναι επίσης εξαιρετικοί σύμμαχοι για τη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας σε απόσταση. Αν βρισκόμαστε κάπου παρουσία μούχλας, καλύτερα να «ανταποκριθούμε» αμέσως αναζητώντας την πηγή (η οποία μπορεί να προκληθεί και από εξωτερικές πηγές όπως η παρουσία ηλεκτρικής συσκευής κοντά.
Η μούχλα μπορεί επίσης να διακυβεύσει σοβαρά τους αεραγωγούς και επίσης να επηρεάσει την αναπνοή, γι’ αυτό καλό είναι να κρατάμε πάντα υπό έλεγχο, ιδιαίτερα τους χώρους όπου τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο, όπως το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο. Επιπλέον, η υγρασία μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη δομή των τοίχων και του σοβά.