ΕΦΕΤ: Οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα


Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, οικογενειακά τραπέζια και φιλικές συγκεντρώσεις. Παράλληλα, παρατηρείται άνοδος περιστατικών τροφιμογενών νοσημάτων, όπως και σπατάλη τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ παρέχει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και υπεύθυνες αγορές, προετοιμασία και αποθήκευση τροφίμων.

Προετοιμασία πριν την αγορά

  1. Οργάνωση αγορών: Καταγράψτε τις ανάγκες σας σε μια λίστα.
  2. Ξεχωριστή συσκευασία: Φροντίστε να διαχωρίζετε τα ωμά τρόφιμα από τα έτοιμα προς κατανάλωση, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τσάντες.
  3. Αλλεργίες: Αν μαγειρεύετε για άλλους, ρωτήστε για πιθανές αλλεργίες και ενημερώστε τους σχετικά με τα συστατικά.
  4. Αλλεργιογόνα: Ενημερωθείτε για τα 14 συνηθέστερα αλλεργιογόνα που αναγράφονται υποχρεωτικά στις ετικέτες των τροφίμων.

Ασφαλείς αγορές τροφίμων

  • Επιλέξτε τρόφιμα μόνο από ελεγχόμενα καταστήματα. Αποφύγετε τις αγορές από πλανόδιους χωρίς άδεια.
  • Ελέγξτε την καθαριότητα των χώρων πώλησης και των εργαζομένων.
  • Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, δίνοντας προσοχή στην ημερομηνία ανάλωσης.
  • Αγοράστε ψυγμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα στο τέλος των αγορών σας.

Ειδικές οδηγίες για τρόφιμα

  1. Κρέατα και πουλερικά:
    • Βεβαιωθείτε ότι διατηρούνται εντός ψύξης και φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας.
    • Οι συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να διαθέτουν σήμανση αναγνώρισης και ημερομηνία ανάλωσης.
  2. Γαλακτοκομικά:
    • Συντηρούνται σε ψυγείο. Ελέγξτε τη σήμανση αναγνώρισης και την ημερομηνία διατήρησης.
  3. Αυγά:
    • Φέρουν ευδιάκριτο κωδικό παραγωγού στο κέλυφος. Μην καταναλώνετε αυγά με μη φυσιολογικό κέλυφος ή περιεχόμενο.

Ορθή αποθήκευση και προετοιμασία

  • Τοποθετήστε τα ωμά τρόφιμα στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα έτοιμα προς κατανάλωση στα πάνω.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου δεν ξεπερνά τους 5 °C.
  • Κατά την απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων, τοποθετήστε τα σε κατάλληλο δοχείο μέσα στο ψυγείο.
  • Ακολουθήστε τις προτεινόμενες θερμοκρασίες και χρόνους μαγειρέματος.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων

  • Φυλάξτε τα περισσεύματα εντός δύο ωρών στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Χωρίστε τα σε μικρότερες μερίδες για ευκολότερη διαχείριση.
  • Δημιουργήστε νέα γεύματα με τα περισσεύματα, αξιοποιώντας ιδέες από το διαδίκτυο.

Με σωστή οργάνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής, μπορούμε να απολαύσουμε γευστικά και ασφαλή γιορτινά τραπέζια, προστατεύοντας την υγεία μας και μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ