Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία: Πώς δεν θα φτάσετε στα δικαστήρια


Η ζωή σε μια πολυκατοικία δεν είναι πάντα ανέφελη. Λίγα ντεσιμπέλ παραπάνω σε ώρα κοινής ησυχίας, η χρήση κοινόχρηστων χώρων, το πάρκινγκ στην πιλοτή, η μη καταβολή των κοινοχρήστων, η ανάγκη για επισκευές ή ανακαίνιση του ανελκυστήρα είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την ένταση μεταξύ των ενοίκων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, αυτός είναι ένας οδηγός που πρέπει να έχουν υπόψη οι ένοικοι για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να λύνονται οι διαφωνίες.

  • Πώς επιλύονται οι διαφορές; Οι διαφορές τόσο μεταξύ των συνιδιοκτητών όσο και με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας επιλύονται από τα κατά τόπους αρμόδια Μονομελή Πρωτοδικεία έπειτα από αγωγή των ενδιαφερόμενων.
  • Είναι εύκολη η διαδικασία; Όχι, ούτε εύκολη είναι η διαδικασία, ούτε, απλή, ούτε γρήγορη, ούτε και ανέξοδη.
  • Μπορεί να εκδοθεί «διαταγή πληρωμής» για κοινόχρηστα; Οι διαχειριστές έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν την έκδοση δικαστικής «διαταγής πληρωμής» εναντίον των κακοπληρωτών συνιδιοκτητών, εφόσον όμως προσκομίσουν τις μηχανογραφικές ειδοποιήσεις των οφειλόμενων κοινοχρήστων καθώς και φωτοτυπίες από όλα τα δικαιολογητικά δαπανών, των οποίων η πληρωμή καθυστερείται.
  • Μπορεί ο διαχειριστής να ζητήσει την έκδοση ΑΦΜ στις πολυκατοικίες; Ο διαχειριστής μπορεί με αίτησή του προς την ΑΑΔΕ να ζητήσει την έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικίας, το οποίο είναι απαραίτητο για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού της διαχείρισης, για την κατάθεση του αποθεματικού και την είσπραξη και πληρωμή των κοινοχρήστων. Απαιτείται το πρακτικό εκλογής του από τη Γενική Συνέλευση των ιδιοκτητών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ