Τι περιέχει
Ο βασιλικός είναι ο έμπιστος σύντροφος αμέτρητων γαστρονομικών παρασκευών, όπου βρίσκει χώρο σε πολλές συνταγές τόσο τοπικές όσο και τοπικές αλλά και εθνικές, ειδικά ως καρύκευμα, αλλά και ως «κύριο πιάτο», ακόμη και στην Ιταλία. Είναι ένα λαχανικό που έχει την τάση να αναπτύσσει αναγνωρίσιμο φύλλωμα, ειδικά με την έλευση του καλοκαιριού. Θεωρείται λαχανικό;
Μπορεί να σας ενδιαφέρει:
Αυτό το ποώδες στέλεχος, γνωστό από την αρχαιότητα, έχει συγκεκριμένα ινδική προέλευση και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά σε ασιατικές περιοχές (σήμερα διανέμεται ευρέως σε σημαντικές ποσότητες σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία), ήταν ήδη γνωστό και στη Δύση, έγινε πολύ δημοφιλές από τον Μεσαίωνα και μετά, έγινε κατά καιρούς απαραίτητο.
Λαχανικά ή όχι;
Μπορεί όμως να χαρακτηριστεί ως λαχανικό; Τουλάχιστον όπως ερμηνεύεται στη Δύση, όχι, βρίσκοντας την ταξινόμηση ως αρωματικό βότανο, η κύρια διαφορά του οποίου σχετίζεται με το πλαίσιο χρήσης και τις ιδιότητές του που είναι πολύ σχετικές ειδικά από την άποψη της γεύσης και της μυρωδιάς. Χρησιμοποιείται μάλιστα πολύ στην ιταλική κουζίνα αλλά σε μειωμένες δόσεις, με εξαίρεση παρασκευές όπως το γενουατικό πέστο.
Αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την ιταλική κουζίνα εδώ και αιώνες, ιδιαίτερα συναντάται ευρέως στη μεσογειακή διατροφή, όπου καλλιεργείται με μεγάλη ευκολία σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, προσαρμόζοντας τέλεια στο ήπιο ιταλικό κλίμα. Ακόμα κι αν ο βασιλικός φαίνεται σαν “μόνο ένας”, στην πραγματικότητα υπάρχουν διαφορετικές μορφές ποικιλιών που κάνουν αυτό το φυτό εξαιρετικά διαφοροποιημένο.
Τι περιέχει
Ένα διαφορετικό θέμα για τους ανατολικούς πληθυσμούς, για παράδειγμα στο Βιετνάμ, το Λάος, την Καμπότζη αλλά και διάφορα τμήματα της Κίνας και της Ταϊβάν, ο φρέσκος βασιλικός σε φύλλα ή ακόμα και σε επεξεργασμένα χρησιμοποιείται σε σημαντικές ποσότητες τόσο σε σούπες όσο και σε τρόφιμα αλλά και ως στοιχείο που χρησιμοποιείται για παράδειγμα για επένδυση πολύ περίτεχνων πιάτων.
- Είναι ένα στοιχείο πολύ πλούσιο σε μέταλλα όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη που προσφέρει προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου καθώς και καλή πηγή βιταμινών Β καθώς και C, K και E.
- Είναι ένα αναμφισβήτητα εύπεπτο στοιχείο, αν και είναι στα καλύτερά του αν ληφθεί άψητο
Η διάχυση του βασιλικού ως φαρμακευτικού προϊόντος προέκυψε πριν από την τροφική του διάχυση, καθώς οι αρχαίοι θεωρούσαν και τα φύλλα βασιλικού στη Δύση ως μια μορφή αντίδοτου ενάντια σε διάφορα στοιχεία, ακόμη και μυθολογικού χαρακτήρα όπως ο βασιλικός (είδος δράκου). με πιθανότατα από αυτό προέρχεται και το όνομα βασιλικός.
Βρίσκει λοιπόν τη θέση του ως αρωματικό φυτό και όχι ως λαχανικό απλώς και μόνο επειδή η κοινή χρήση, όντας το φυτό εξαιρετικά επιδραστικό όσον αφορά την οσμή και τη γεύση, χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές ποσότητες, ωστόσο ο όρος αρωματικό φυτό δεν είναι επιστημονικός αλλά μάλλον είδος συνήθως κατηγοριοποιημένου που χρησιμοποιείται κυρίως στην κουζίνα, ιδιαίτερα στη δυτική κουζίνα.