Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Αγία Σοφία: Το μνημείο που άντεξε από λεηλασίες, σεισμούς και το πέρασμα των αιώνων, απειλείται από την τρέλα του «σουλτάνου».
Ο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις αναφερόμενος στην ΑγίαΣοφιά, το σύμβολο της Πίστης του Ορθόδοξου κόσμου, δημιουργώντας εκ νέου κλίμα πόλωσης.
«Μετά τις εκλογές ίσως η είσοδος στην Αγία Σοφία γίνει δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία, όχι ως μουσείο, αλλά ως τζαμί».
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τη θέση του αυτή, ο Ερντογάν υποστήριξε πως όντας μουσείο, η Αγία Σοφία κάνει… κακό στον τουρισμό της Τουρκίας!
«Όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ (σ.σ. Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμάνιε. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου», είπε – μεταξύ άλλων – ο Ερντογάν.
Η δήλωση του Τούρκου προέδρου μόνον τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί: Αφενός γιατί γίνεται λίγο πριν από τον εορτασμό της 198ης επετείου από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, αφετέρου επειδή στα τέλη Μαρτίου λαμβάνουν χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα.
Η ιστορία της Αγίας Σοφιάς
Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά (τουρκικά: Ayasofya, λατινικά: Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή, απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι ναός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος) μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο (Ayasofya Müzesi).
Στο σημείο όπου ανεγέρθηκε η Αγία Σοφία υπήρχε ομώνυμος ναός[ κτισμένος επί Κωνσταντίνου Α΄ και Κωνσταντίνου Β΄, ο οποίος, όμως, κάηκε κατά τη Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.). Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, όντας πρωτοποριακού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνθέσεως, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτήριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε κοντινή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν, επίσης, από πυρκαγιά.
Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.