Μία ανακάλυψη θεωρείται νέα στην επιστήμη, όταν δεν έχει περάσει ποτέ πριν από την επίσημη επιστημονική διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται ένα επιστημονικό όνομα σε νέα είδη
Ερευνητές σε μια αποστολή στο Περού ανακάλυψαν 27 είδη ζώων νέα στην επιστήμη – μεταξύ των οποίων ένα «ψάρι με άμορφο κεφάλι» και ένα είδος ημι-υδρόβιου ποντικού.
Η αποστολή υπό την αιγίδα της Conservation International, ενός περιβαλλοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, πραγματοποιήθηκε το 2022 στην τροπική ζούγκλα του Αμαζονίου στο βορειοδυτικό Περού, σε μία έκταση περίπου 1,9 εκατομμύρια στρεμμάτων δασικών και γεωργικών περιοχών και περιέχει ένα ευρύ φάσμα οικοσυστημάτων.
Αν και η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, σχετικά λίγα είναι γνωστά για τη βιοποικιλότητα και την υγεία των οικοσυστημάτων της – με τους ερευνητές να ελπίζουν να καλύψουν τα κενά στα δεδομένα μέσω της έρευνας. Αλλά δεν περίμεναν να ανακαλύψουν τόσα πολλά είδη νέα στην επιστήμη: τέσσερα θηλαστικά, οκτώ ψάρια, τρία αμφίβια και 10 είδη πεταλούδας.
A blob-headed fish and a white-lipped frog are among the 27 newly discovered species found by scientists during an expedition in Peru’s Amazon rainforest. pic.twitter.com/RfDBVQ64fP
— ABC News (@ABC) December 20, 2024
Μία ανακάλυψη θεωρείται νέα στην επιστήμη, όταν δεν έχει περάσει ποτέ πριν από την επίσημη επιστημονική διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται ένα επιστημονικό όνομα σε νέα είδη.
«Ήμασταν πολύ έκπληκτοι που βρήκαμε τόσο υψηλή βιοποικιλότητα σε ένα τοπίο με τόσο μεγάλη ανθρώπινη επιρροή», δήλωσε ο Trond Larsen, ερευνητής που ηγήθηκε της αποστολής.
Μεταξύ των πιο εκπληκτικών νέων ειδών ήταν ένα αμφίβιο ποντίκι με δικτυωτά δάχτυλα – για να προσαρμοστεί για τη ζωή στο νερό. Η ομάδα των ημι-υδρόβιων τρωκτικών στην οποία ανήκει αυτό το ποντίκι είναι «εξαιρετικά σπάνια», δήλωσε ο Larsen, προσθέτοντας ότι είναι «απίστευτα δύσκολο να βρεθούν (…) Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη ζωή αυτών των πλασμάτων».
Οι ερευνητές βρήκαν αυτό το συγκεκριμένο είδος ποντικού σε ένα μόνο μικρό κομμάτι βάλτου που απειλείται σήμερα από γεωργικές πρακτικές, καθιστώντας το υψηλή προτεραιότητα για τη διατήρηση.
Τα άλλα νέα θηλαστικά που ανακάλυψε η ομάδα ήταν ένα ακανθώδες ποντίκι, μια νυχτερίδα με κοντή ουρά και ένας σκίουρος νάνος.
Επίσης περιγράφηκε για πρώτη φορά το ψάρι “blob-headed”, το οποίο παίρνει το όνομά του από το διευρυμένο, άμορφο κεφάλι του. Οι εμπειρογνώμονες ψαριών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν δει ποτέ ένα τέτοιο χαρακτηριστικό πριν.
«Το ψάρι έχει ένα απίστευτα παράξενο κεφάλι που μοιάζει σχεδόν με μια γιγαντιαία πρησμένη μύτη», δήλωσε ο Larsen στο CNN. «Οι επιστήμονες δεν έχουν δει ποτέ κάτι τέτοιο και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η λειτουργία αυτής της παράξενης δομής που μοιάζει με άμορφη μάζα». Μια πιθανή θεωρία είναι ότι η άμορφη μάζα βοηθά το ζώο να ανιχνεύσει τροφή, είπε – αλλά «παραμένει ένα μυστήριο».
Συνολικά, η έρευνα κατέγραψε 2.000 είδη στο τοπίο που εκτείνεται από τις Άνδεις έως τον Αμαζόνιο. Από αυτά τα είδη, 49 βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης – που σημαίνει ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η γνώση περισσότερων για τη βιοποικιλότητα της περιοχής θα καταστήσει δυνατή την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων διατήρησης ενόψει των απειλών που θέτει η αποψίλωση των δασών και η γεωργική επέκταση.