Σούπα βελουτέ με κάστανα και μανιτάρια


Αυτή η χριστουγεννιάτικη σούπα είναι ένας γευστικός συνδυασμός καστανών και μανιταριών, που απογειώνει το γιορτινό σας τραπέζι. Η βελούδινη υφή της και οι αρωματικές νότες από θυμάρι και μοσχοκάρυδο θα ζεστάνουν την καρδιά κάθε καλεσμένου.

Σούπα βελουτέ με κάστανα και μανιτάρια – Συνταγή

Χρόνος παρασκευής: 50 λεπτά

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (π.χ. λευκά ή πορτομπέλο), κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ή ½ κ.γ. αποξηραμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση:

  1. Ζεστάνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 5 λεπτά).
  2. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
  3. Ρίξτε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα υγρά τους (περίπου 8-10 λεπτά).
  4. Προσθέστε τα κάστανα, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
  5. Ρίξτε τον ζωμό και αφήστε τη σούπα να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
  6. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Εναλλακτικά, μεταφέρετε τη σούπα σε μπλέντερ σε παρτίδες.
  7. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Ζεστάνετε ξανά τη σούπα χωρίς να τη βράσετε.
  8. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με επιπλέον αλάτι ή πιπέρι, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Μοιράστε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι ή λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Συνοδεύστε με φρεσκοψημένο ψωμί.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ