Αυτή η χριστουγεννιάτικη σούπα είναι ένας γευστικός συνδυασμός καστανών και μανιταριών, που απογειώνει το γιορτινό σας τραπέζι. Η βελούδινη υφή της και οι αρωματικές νότες από θυμάρι και μοσχοκάρυδο θα ζεστάνουν την καρδιά κάθε καλεσμένου.
Σούπα βελουτέ με κάστανα και μανιτάρια – Συνταγή
Χρόνος παρασκευής: 50 λεπτά
Υλικά (για 6 άτομα):
- 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
- 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια (π.χ. λευκά ή πορτομπέλο), κομμένα σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ή ½ κ.γ. αποξηραμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
- Ζεστάνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 5 λεπτά).
- Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
- Ρίξτε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα υγρά τους (περίπου 8-10 λεπτά).
- Προσθέστε τα κάστανα, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
- Ρίξτε τον ζωμό και αφήστε τη σούπα να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Εναλλακτικά, μεταφέρετε τη σούπα σε μπλέντερ σε παρτίδες.
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Ζεστάνετε ξανά τη σούπα χωρίς να τη βράσετε.
- Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με επιπλέον αλάτι ή πιπέρι, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Μοιράστε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι ή λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Συνοδεύστε με φρεσκοψημένο ψωμί.