Ο χρυσός και το ασήμι είναι δύο ευγενή μέταλλα που έχουν γράψει την ιστορία του ανθρώπου, τον έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να τον επηρεάζουν και σήμερα. Η οικονομική και συμβολική τους σημασία συνεχίζει να αντιστέκεται απτόητη ακόμη και στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα, έχουν γίνει τόσο σημαντικά ασφαλή καταφύγια που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ ξανά και ξανά.
Ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται εδώ και χιλιετίες ασφαλές απόθεμα αξίας σε περιόδους κρίσης, συνέχισε να διατηρεί θετική τάση τα τελευταία χρόνια και τώρα έχει φθάσει σε πρωτοφανείς κορυφές, χάρη στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Ο άργυρος, αν και λιγότερο ακριβός από τον πρώτο, έχει ωστόσο σημαντική αξία ως εμπορικό αγαθό και πρώτη ύλη για πολύτιμα μέταλλα και άλλα διάφορα αντικείμενα.
Τρέχουσα τάση
Αυτή τη στιγμή, η τιμή του χρυσού κυμαίνεται γύρω στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά και διατηρεί μια αρκετά σταθερή τάση, με ανοδικές τάσεις μόλις εμφανιστούν περίοδοι οικονομικής αβεβαιότητας, που προκύπτουν από διάφορους παράγοντες. Πολλοί επενδυτές, μάλιστα, συνεχίζουν να θεωρούν τον χρυσό ασφαλή πηγή έναντι του καλπάζοντος πληθωρισμού των τελευταίων ετών και ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικών αναταραχών.
Το ασήμι, από την άλλη πλευρά, διατηρεί κυμαινόμενες τάσεις, μια πιο ασταθή τιμή που σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 22 και 26 δολαρίων ανά ουγγιά (πολύ μικρότερης αξίας από τον χρυσό) και αυτή η υψηλή μεταβλητότητα συνδέεται με τη μεγάλη σημασία του στον βιομηχανικό τομέα. Το ασήμι, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, από την τεχνολογία έως τα φαρμακευτικά προϊόντα, και ως εκ τούτου η αξία του είναι πιο ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της παγκόσμιας ζήτησης.
Παράγοντες που επηρεάζουν την αξία
Η αξία του χρυσού και του αργύρου επηρεάζεται από έναν συνδυασμό παγκόσμιων παραγόντων. Ο πληθωρισμός παίζει σημαντικό ρόλο- στην πραγματικότητα, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, ο χρυσός συχνά αγοράζεται ως μια μορφή προστασίας από την υποτίμηση του χρήματος. Τα επιτόκια επηρεάζουν επίσης άμεσα την αξία των πολύτιμων μετάλλων. Μεταξύ των κυριότερων παραγόντων είναι οι εξής:
- Πληθωρισμός
- Επιτόκια
- Ζήτηση στην αγορά
- Γεωπολιτικές αβεβαιότητες
Είδαμε πώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια επηρεάζουν την τιμή αυτών των ευγενών μετάλλων, ας δούμε τώρα πώς επηρεάζουν τις αγορές και τα γεγονότα στον κόσμο. Όσον αφορά τη ζήτηση των αγορών, τόσο ο χρυσός όσο και ο άργυρος είναι μέταλλα που χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη δημιουργία κοσμημάτων ή ως μια μορφή ασφαλούς καταφυγίου αλλά και σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς. Μια ισχυρή ζήτηση σε έναν από αυτούς τους τομείς μπορεί να αυξήσει την αξία τους αυξάνοντας τη ζήτηση.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, αλλά σε αυτή την περίπτωση σε σχέση με τη διαθέσιμη προσφορά. Σοβαρά κοινωνικά ή πολιτικά γεγονότα, φυσικές κρίσεις και πόλεμοι μπορούν να προκαλέσουν μπλοκάρισμα των προμηθειών χρυσού ή αργύρου, μειώνοντας την προσφορά και, συνεπώς, αυξάνοντας την τιμή (πλημμύρες ή κατολισθήσεις σε ορυχεία, για παράδειγμα, ή ένοπλες επαναστάσεις σε ορισμένες χώρες εξαγωγής).