Ανακαλύφθηκε το 1913 κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου στο σημερινό Ισραήλ, αλλά δεν αναγνωρίστηκε αμέσως με συνέπεια για 30 χρόνια να χρησιμοποιείται ως …πεζοδρόμιο
Μια μαρμάρινη πινακίδα που παρουσιάστηκε από τον οίκο Sotheby’s ως η παλαιότερη στον κόσμο με χαραγμένες τις Δέκα Εντολές πωλήθηκε για περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, παρά τις αμφιβολίες για την αυθεντικότητά της, ανακοίνωσε ο δημοπράτης της Νέας Υόρκης.
Μετά από μια μάχη που διήρκεσε αρκετά λεπτά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, το αντικείμενο των 52 κιλών, το οποίο σύμφωνα με τον Sotheby’s χρονολογείται κατά τη βυζαντινή ρωμαϊκή περίοδο, μεταξύ των ετών 300 και 800, πωλήθηκε για περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια (4,8 εκατομμύρια ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του κόστους.
Ο οίκος Sotheby’s υπολόγισε την αξία μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
Ανακαλύφθηκε το 1913 κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου στο σημερινό Ισραήλ, η επιτύμβια στήλη διαθέτει την επιγραφή, στο παλαιοεβραϊκό αλφάβητο, στίχων από εννέα από τις δέκα εντολές που εμφανίζονται στη Βίβλο και την Τορά.
Η πέτρα στη συνέχεια πέρασε από το Μουσείο της Τορά στο Μπρούκλιν και αγοράστηκε από έναν ιδιώτη συλλέκτη, τον τελευταίο ιδιοκτήτη της πριν από την πώληση.
«Όποιος το ξέθαψε δεν κατάλαβε τη σημασία και το πήρε σπίτι του για να το χρησιμοποιήσει ως πεζοδρόμιο. Παρέμεινε εκεί για περίπου τριάντα χρόνια, μέχρι που ένας αρχαιολόγος με έδρα το Ισραήλ, ο Jacob Kaplan, αναγνώρισε τη σημασία του και το αγόρασε», δήλωσε η Sharon Liberman Mintz, ειδικός σε εβραϊκά κείμενα στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αντικειμένου στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του Sotheby’s, «δεν υπάρχει άλλη πέτρα αυτού του τύπου σε ιδιωτικά χέρια (…) Όλα τα άλλα κομμάτια είναι μικρά θραύσματα» και βρίσκονται σε μουσεία.
Άλλοι ειδικοί που επικαλούνται οι New York Times συνέστησαν προσοχή πριν από την πώληση, δεδομένης της δυσκολίας πιστοποίησης της γνησιότητας ενός τέτοιου αντικειμένου.
«Τα αντικείμενα σε αυτή την περιοχή είναι γεμάτα απομιμήσεις», δήλωσε ο Brian Daniels, διευθυντής έρευνας στο Penn Cultural Heritage Center στη Φιλαδέλφεια, αν και πιστεύει ότι το τελευταίο θα μπορούσε να είναι «αυθεντικό».
«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε» τη λίθινη εποχή, πρόσθεσε ο Christopher Rollston, καθηγητής Κλασικών και Εγγύς Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Στο δελτίο τύπου που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της πώλησης, ο Sotheby’s δήλωσε ότι «αυτό το ιστορικό αντικείμενο έχει μελετηθεί από τους μεγαλύτερους ειδικούς στον τομέα και αναφέρεται σε πολυάριθμα άρθρα και επιστημονικές εργασίες, το πιο πρόσφατο από τα οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος».