Αρκάς: Στο πνεύμα των Χριστουγέννων με πρωταγωνιστή τον Θανασάκη


Αρκάς: Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους τη μαγεία των φωτισμένων δέντρων, τα γέλια των παιδιών και την ανυπομονησία για τις γιορτινές μέρες. Ο αγαπημένος μας Θανασάκης, διά χειρός του αγαπημένου μας σκιτσογράφου, επιστρέφει για να μας υπενθυμίσει την παιδική αθωότητα αλλά και τη διαχρονική γοητεία που κρύβει το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Στο σημερινό του σκίτσο, ο Θανασάκης μάς καλωσορίζει με την παιδική του χαρά αλλά και το παράπονό του για την παράδοση του ξεστολίσματος. Ο διάλογος με τον φίλο του αποτυπώνει μια ευχάριστη αλλά και νοσταλγική στιγμή, καθώς εκφράζει πόσο λαχταρά να παραμείνει το δέντρο στολισμένο ακόμα περισσότερο.

Ο διάλογος του μικρού Θανασάκη είναι αποκαλυπτικός:

  • «Θανασάκη, στολίσατε το δέντρο;»
  • «Όχι, τώρα; Από πέρυσι! Αλλά η μαμά μου λέει ότι φέτος, όσο και να κλαίω, θα το ξεστολίσουμε μετά τις γιορτές!»

Με αυτή τη φράση, ο Αρκάς δεν μας χαρίζει μόνο ένα χαμόγελο, αλλά αναδεικνύει την λαχτάρα που έχουν τα παιδιά για τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Μέσα από το χιούμορ του, αντικατοπτρίζεται η σημασία της παράδοσης αλλά και η τάση των σύγχρονων γιορτών να επεκτείνονται πολύ πριν και μετά το ημερολόγιο.

Το σκίτσο αυτό του Αρκά αποτελεί μια όμορφη υπενθύμιση για να ζήσουμε τη στιγμή και να αγκαλιάσουμε τη χαρά των γιορτών, όχι μόνο μέσα από τις παραδόσεις, αλλά και με τον ενθουσιασμό και την αθωότητα που βλέπουμε στα μάτια των παιδιών. Ας κρατήσουμε αυτό το πνεύμα για λίγο παραπάνω φέτος!

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ