Λαχανοντολμάδες σε φόρμα – Η μοντέρνα εκδοχή του θα σας εκπλήξει


Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, γεμάτοι αρώματα και γεύσεις. Σε αυτή τη συνταγή, τους παρουσιάζουμε σε μια μοντέρνα εκδοχή, ψημένους σε φόρμα, για να δώσουμε μια εντυπωσιακή εμφάνιση που ταιριάζει απόλυτα και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτή η προσέγγιση κάνει την παρασκευή τους πιο εύκολη, χωρίς να χρειάζεται να τυλίγουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά.

λαχανοντολμάδες: Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Ψήσιμο: 60 λεπτά
  • Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά (για 6-8 μερίδες)

  • 1 μεγάλο λάχανο (ζεματισμένο και ξεχωρισμένα φύλλα)
  • 500 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2-3 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών

Για τη σάλτσα αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία λάχανου:
    Ζεματίστε το λάχανο σε αλατισμένο βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και ξεχωρίστε τα προσεκτικά.
  2. Φτιάξτε τη γέμιση:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Στρώστε τη φόρμα:
    Στρώστε τα μεγαλύτερα φύλλα λάχανου σε μια φόρμα (π.χ. στρογγυλή ή μακρόστενη) έτσι ώστε να καλύπτουν και τα τοιχώματα, αφήνοντας λίγο να προεξέχει.
  4. Γεμίστε τη φόρμα:
    Ρίξτε τη μισή γέμιση στη φόρμα, προσθέστε άλλη μια στρώση λάχανου και συνεχίστε με την υπόλοιπη γέμιση. Κλείστε με τα προεξέχοντα φύλλα.
  5. Ψήσιμο:
    Προσθέστε τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών στη φόρμα, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180°C για 60 λεπτά.
  6. Φτιάξτε τη σάλτσα αυγολέμονο:
    Χτυπήστε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού. Διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο ζωμό από τη φόρμα και προσθέστε το στα αυγά. Ζεστάνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  7. Σερβίρετε:
    Αφήστε τους λαχανοντολμάδες να κρυώσουν ελαφρώς και ξεφορμάρετε. Περιχύστε με τη σάλτσα αυγολέμονο και σερβίρετε.

Θερμίδες

Περίπου 300 θερμίδες ανά μερίδα.

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο κολοκυθάκι στη γέμιση για περισσότερη υγρασία.
  • Χρησιμοποιήστε φόρμα με αντικολλητική επικάλυψη ή στρώστε λαδόκολλα για εύκολη αφαίρεση.
  • Αν προτιμάτε, αντικαταστήστε τον κιμά με μανιτάρια για μια νηστίσιμη εκδοχή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ