Οι δίπλες είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό που συχνά σερβίρεται τα Χριστούγεννα καθώς και σε παραλλαγή σε γάμους. Τραγανές, χρυσαφένιες και αρωματισμένες με μέλι και καρύδια, είναι ιδανικές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Θερμίδες: Περίπου 180 ανά κομμάτι
Υλικά για τις δίπλες
Για τη ζύμη:
- 4 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 πρέζα αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
Για το τηγάνισμα:
- 1 λίτρο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
Για το σιρόπι:
- 300 γρ. μέλι
- 150 ml νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το γαρνίρισμα:
- Θρυμματισμένα καρύδια
- Κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχετε μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Άνοιγμα φύλλου: Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίξτε τα σε πολύ λεπτά φύλλα. Κόψτε σε λωρίδες μήκους περίπου 20 εκ.
- Τηγάνισμα: Ζεστάνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολάκια ή άλλες επιθυμητές μορφές και τηγανίστε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προετοιμασία σιροπιού: Ζεστάνετε το μέλι με το νερό και την κανέλα μέχρι να σχηματιστεί ένα λεπτόρρευστο σιρόπι.
- Συναρμολόγηση: Βουτήξτε τις τηγανισμένες δίπλες στο σιρόπι και τοποθετήστε τις σε πιατέλα. Πασπαλίστε με καρύδια και κανέλα.
Tips για τραγανές δίπλες:
- Η ζύμη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή.
- Χρησιμοποιήστε αρκετά ζεστό λάδι για να απορροφήσουν λιγότερο.
- Αποθηκεύστε τις σε αεροστεγές δοχείο για να παραμείνουν φρέσκες και τραγανές.
Απολαύστε τις δίπλες σας με φίλους και οικογένεια!