Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει το αυξανόμενο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης έκθεσης των παιδιών στα social media και στοχεύει στην εφαρμογή μέτρων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους.
Πρόκληση ο ηλικιακός έλεγχος: «Η επιβεβαίωση της ηλικίας είναι το κλειδί. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να ελέγξουμε ψηφιακά την ηλικία του χρήστη με ασφάλεια και αξιοπιστία», δήλωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση περιλαμβάνει τη χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού (wallet) και των δεδομένων από το μητρώο πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η ταυτοποίηση της ηλικίας του κατόχου του κινητού τηλεφώνου.
Ο ρόλος των γονέων και στις πλατφόρμες: Η προτεινόμενη διαδικασία βασίζεται στη δήλωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου του παιδιού από τον γονέα. «Από τη στιγμή που ο γονέας δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ανήκει στο παιδί του, μπορούμε να αντλήσουμε τα ηλικιακά δεδομένα και να περιορίσουμε το περιεχόμενο σε σχέση με την ηλικία του χρήστη», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου. Παράλληλα, τόνισε ότι το κράτος πρέπει να επιβάλλει στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων την υποχρέωση να προσαρμόζουν το περιεχόμενο ανάλογα με την ηλικία των χρηστών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Συντονισμένη δράση για την προστασία των παιδιών: Όπως επεσήμανε ο υπουργός, «το 85% της χρήσης των social media γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η παρέμβαση σε επίπεδο συσκευής και εφαρμογών είναι κρίσιμη». Ο κ. Παπαστεργίου αναγνώρισε επίσης ότι ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης και της συνεργασίας με το κράτος.
«Η προσπάθεια αυτή είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών από το καλοκαίρι και μετά, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, ο οποίος δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα», κατέληξε.