Γιατί θεώρησε το έπαθλο… άδικο;
Ένας «ιδιοφυής» μαθηματικός απέρριψε ένα απίστευτο χρηματικό βραβείο ύψους 1.000.000 δολαρίων για την επίλυση ενός από τα πιο δύσκολα αινίγματα του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι το βραβείο είναι «άδικο», σε μια αντίδραση κατά της μαθηματικής κοινότητας.
Παρά τους αμέτρητους κορυφαίους μαθηματικούς που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να υπάρχει πληθώρα πολύπλοκων προβλημάτων που δεν έχουν ακόμη απάντηση.
Από τα προβλήματα του Χίλμπερτ μέχρι την εικασία του Χοτζ, παραμένουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πιο έξυπνα άτομα – και πολλές φορές η επίλυση ενός από αυτά θα σας αποφέρει μια εύχρηστη ανταμοιβή για τις προσπάθειές σας.
Ένα τέτοιο πρόβλημα που έχει λυθεί, ωστόσο, είναι η εικασία του Πουανκαρέ. Το θεώρημα αυτό, που προτάθηκε από τον Henri Poincaré, υποστηρίζει ότι η σφαίρα είναι το μόνο σχήμα που διαθέτει την ιδιότητα σύσφιξης βρόχου σε κάθε πιθανό βρόχο της επιφάνειας – επιτρέποντας ουσιαστικά σε έναν βρόχο σπάγκου να συσφίγγεται και να κλείνει τον βρόχο.
Το πρόβλημα αυτό είναι σίγουρα αρκετά περίπλοκο για να εξηγηθεί, οπότε είναι κατανοητό γιατί για σχεδόν 100 χρόνια παρέμενε αναπόδεικτο και άλυτο, μέχρι που ο Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν κατάφερε να σπάσει τον κώδικα.
Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές στην ανάλυση της ροής Ricci – που εισήγαγε ο Richard S. Hamilton – ο Perelman κατάφερε να λύσει τον γρίφο, ο οποίος στη συνέχεια επαληθεύτηκε από μερικούς από τους κορυφαίους μαθηματικούς του κόσμου.
Πάνω από μισή δεκαετία μετά την αναγνώριση του επιτεύγματός του του προσφέρθηκε χρηματικό βραβείο 1.000.000 δολαρίων από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, αλλά συνέβη ένα μάλλον απροσδόκητο γεγονός.
Ο Πέρελμαν απέρριψε πράγματι την αμοιβή, ισχυριζόμενος ότι ο κύριος λόγος ήταν ότι ο φορέας απονομής αρνήθηκε να μοιραστεί το βραβείο με τον Χάμιλτον, με τον Πέρελμαν να υποστηρίζει ότι το άξιζε εξίσου επειδή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λύση.
«Δεν μου αρέσουν οι αποφάσεις τους», δήλωσε ο Perelman σε σχέση με τη μαθηματική κοινότητα, “τις θεωρώ άδικες”.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συγκρούεται με έναν οργανισμό απονομής βραβείων, καθώς στο παρελθόν έχει αρνηθεί το μετάλλιο Fields – ένα από τα κορυφαία βραβεία στον κόσμο των μαθηματικών – υποστηρίζοντας ότι «δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα ή η φήμη» και ότι δεν θέλει «να εκτίθεται σαν ζώο σε ζωολογικό κήπο».
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να είναι πολύ πίσω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Perelman, με ένα σχόλιο στο Reddit να υποστηρίζει ότι «είδε τα μοναδικά βραβεία ως μια απατηλή σχέση με την πραγματική φύση της κοινοτικής ανθρώπινης επιστημονικής προόδου».
«Η κοινωνία είναι τόσο μαγειρεμένη», προσθέτει ένας άλλος χρήστης, “ που όταν κάποιος κάνει κάτι για το γενικότερο καλό οι άνθρωποι πραγματικά ρωτούν γιατί”.
Σίγουρα είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτό, καθώς ενώ κάποιοι μπορεί να θεωρούν τον Perelman παράξενο που απορρίπτει ένα τόσο σημαντικό χρηματικό ποσό, άλλοι βλέπουν την ανδρεία στις πράξεις του που μιλούν πολύ πιο δυνατά από ό,τι θα μιλούσε διαφορετικά οποιοδήποτε βραβείο.