Η σιωπηλή μάχη με το συναισθηματικό κενό


Το συναισθηματικό κενό είναι μια αόρατη αλλά βαθιά ριζωμένη ψυχική κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.

Μετάφραση- επιμέλεια: Έπη Τρίμη

Πρόκειται για την αίσθηση ότι η ζωή είναι κενή και άδεια, όπου τα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, φαίνεται να μην αγγίζουν το άτομο. Αυτός ο αποσυνδεδεμένος τρόπος ύπαρξης δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις στην καθημερινότητα, την εργασία, και τις σχέσεις, ενώ αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Η φύση του συναισθηματικού κενού

Οι άνθρωποι που βιώνουν συναισθηματικό κενό συχνά αναφέρουν ότι είναι σαν να παρακολουθούν τη ζωή τους από απόσταση, χωρίς να εμπλέκονται ουσιαστικά. Περιγράφουν μια αίσθηση απομόνωσης, σαν να υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στους ίδιους και τον κόσμο. Η καθημερινότητα μοιάζει μηχανική, χωρίς καμία συναισθηματική φόρτιση ή αίσθηση εκπλήρωσης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Η έλλειψη αντίδρασης σε καλά ή κακά νέα.
  • Η δυσκολία να βρει κάποιος νόημα ακόμη και στις πιο απλές δραστηριότητες.
  • Μια αίσθηση αποσύνδεσης, σαν η ζωή να περνά μπροστά από τα μάτια τους χωρίς κατεύθυνση.

Συναισθηματικός «πόλεμος»: Από το κενό στην πληρότητα

Παρότι το συναισθηματικό κενό συχνά συνδέεται με την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD), εμφανίζεται επίσης και σε άτομα χωρίς διαγνώσεις ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να περιγράφουν ότι νιώθουν «χρόνια κενοί» και να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να γεμίσουν αυτό το κενό. Ωστόσο, ορισμένοι αναφέρουν ακραίες συναισθηματικές μεταπτώσεις, από την πλήρη αποσύνδεση σε στιγμές έντονης συναισθηματικής υπερφόρτωσης.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας που βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτό το συναίσθημα.

Οι κύριες θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

  1. Διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT): Εστιάζει στην επικύρωση των συναισθημάτων και στη δημιουργία δεξιοτήτων για την καλύτερη διαχείριση αυτών.
  2. Παρέμβαση με βάση την εννόηση στην οικογένεια (MBT): Ενθαρρύνει το άτομο να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο παρόν και να βρει νόημα στις σκέψεις και τα συναισθήματά του επικοινωνώντας με την οικογένειά του.
  3. Ψυχοθεραπεία εστιασμένη στη Μεταβίβαση (TFP): Βοηθά το άτομο να κατανοήσει πώς οι εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν την παρούσα του κατάσταση και τις σχέσεις του.

Ο ψυχολόγος Κρίστοφερ Χόπγουντ περιγράφει μια ασθενή που έφτασε στο σημείο να νιώθει τόσο κενή ώστε να δοκιμάζει ακραίες συμπεριφορές για να νιώσει κάτι. Μέσω θεραπείας, έμαθε να δέχεται τα συναισθήματά της και να βρίσκει νόημα σε σχέσεις και δραστηριότητες. Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο, ανέλαβε εθελοντική εργασία, και δημιούργησε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς που τη βοήθησαν να ξεπεράσει το αίσθημα κενού.

Η ελπίδα για το μέλλον

Το συναισθηματικό κενό μπορεί να είναι μια δύσκολη και μοναχική εμπειρία, αλλά δεν είναι αξεπέραστο. Η θεραπεία και η αναζήτηση νοήματος στις σχέσεις, την εργασία και την καθημερινή ζωή μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της ψυχικής υγείας. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς.

Αν νιώθετε παγιδευμένοι στο κενό, θυμηθείτε: ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, υπάρχει ελπίδα για αλλαγή.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ