Η γεμιστή γαλοπούλα είναι το απόλυτο πιάτο για ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με γεύσεις που συνδυάζουν τη γλύκα των κάστανων και των σταφίδων, αυτή η συνταγή δημιουργεί ένα αξέχαστο εορταστικό δείπνο που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας.
Ζουμερή γαλοπούλα με κάστανα και σταφίδες – Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Μαγείρεμα: 2 ώρες και 30 λεπτά
- Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
- 1 γαλοπούλα (περίπου 4-5 κιλά)
- 200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 150 γρ. σταφίδες
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο
- 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση
- Προετοιμασία γέμισης
Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το ρύζι, τα κάστανα και τις σταφίδες. Σβήστε με το λευκό κρασί, αλατοπιπερώστε και προσθέστε κανέλα και γαρίφαλο. Ρίξτε τον ζωμό και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. - Γέμισμα και ψήσιμο
Γεμίστε τη γαλοπούλα με το μείγμα και ράψτε το άνοιγμα ή κλείστε με οδοντογλυφίδες. Τοποθετήστε τη σε ταψί, αλείψτε την με βούτυρο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2,5 ώρες, περιχύνοντας με τους χυμούς της κάθε 30 λεπτά. - Σερβίρισμα
Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν την κόψετε. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή σαλάτα.
Για να πετύχετε μια ζουμερή γαλοπούλα, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:
1. Άλμη πριν το ψήσιμο
Η άλμη (brining) είναι το μυστικό για ζουμερή γαλοπούλα:
- Υλικά για την άλμη: 4 λίτρα νερό, 1/2 φλιτζάνι αλάτι, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, μπαχαρικά (π.χ. δάφνη, πιπέρι, δεντρολίβανο).
- Βυθίστε τη γαλοπούλα σε αυτό το διάλυμα για 12-24 ώρες πριν το ψήσιμο. Αυτό διατηρεί την υγρασία της κατά το ψήσιμο.
2. Βούτυρο κάτω από το δέρμα
- Χαλαρώστε το δέρμα της γαλοπούλας (ιδιαίτερα στο στήθος) και τοποθετήστε μείγμα από βούτυρο και μυρωδικά (π.χ. θυμάρι, σκόρδο, δεντρολίβανο).
- Το βούτυρο κρατά το κρέας ζουμερό και αρωματικό.
3. Ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία
- Ψήστε τη γαλοπούλα στους 160-170°C αντί για υψηλότερες θερμοκρασίες.
- Στο τέλος (τα τελευταία 30 λεπτά), ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200°C για τραγανό δέρμα.
4. Συχνό ράντισμα (basting)
- Κάθε 30 λεπτά, χρησιμοποιήστε τους χυμούς από το ταψί για να ραντίζετε τη γαλοπούλα. Αυτό διατηρεί την υγρασία και την κάνει πιο νόστιμη.
5. Ανάπαυση μετά το ψήσιμο
- Αφήστε τη γαλοπούλα να «ξεκουραστεί» για 20-30 λεπτά αφού τη βγάλετε από τον φούρνο. Έτσι οι χυμοί θα διανεμηθούν σωστά μέσα στο κρέας.
6. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος
- Βεβαιωθείτε ότι το στήθος έχει θερμοκρασία 74°C και το μπούτι 80°C. Έτσι, αποφεύγετε την υπερβολική ξήρανση.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα έχετε μια ζουμερή, αρωματική και εντυπωσιακή γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Καλά Χριστούγεννα και καλή όρεξη!