Η γαριδομακαρονάδα είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνταγές, συνδυάζοντας τη φρεσκάδα της θάλασσας με την απλότητα των μακαρονιών. Ένα γευστικό πιάτο που εντυπωσιάζει σε κάθε περίσταση, ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια ή ρομαντικά δείπνα.
Γαριδομακαρονάδα – Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. μακαρόνια (σπαγγέτι ή λιγκουίνι)
- 500 γρ. γαρίδες (καθαρισμένες, αφήνοντας την ουρά)
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή τριμμένες φρέσκες ντομάτες
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
- Μαϊντανός, ψιλοκομμένος για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία γαρίδων:
- Ξεπλένουμε καλά τις γαρίδες και αφαιρούμε το έντερο με προσοχή. Αν θέλουμε, κρατάμε λίγες ολόκληρες για διακόσμηση.
- Βράζουμε τα μακαρόνια:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το μπούκοβο (αν θέλουμε) και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Μαγείρεμα γαρίδων:
- Προσθέτουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί.
- Συνδυασμός:
- Ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε για να δώσουμε υγρασία.
- Σερβίρισμα:
- Σερβίρουμε ζεστό το πιάτο, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλουμε, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip: Αν προτιμάτε μια πιο πικάντικη εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο μπούκοβο ή λίγη καυτερή πιπεριά.